Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για τους κινδύνους από τη γνωστοποίηση των κωδικών Taxis σε τρίτους

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η γνωστοποίηση των κωδικών Taxis σε τρίτους, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για καταγγελίες απάτης με λογιστή ο οποίος υπέβαλε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εν αγνοία των πελατών του.


Το σύστημα Taxisnet έχει αδύναμα και ευάλωτα σημεία, τα οποία χρήζουν προσοχής και θωράκισης μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών από πλευράς των αρχών και ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες εκ μέρους των χρηστών.

Η αποφυγή φαινομένων απάτης και είσπραξης επιστροφών φόρου από μη δικαιούχους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις των αριθμών φορολογικού μητρώου των δηλωθέντων λογαριασμών με τους αριθμούς φορολογικού μητρώου των δικαιούχων πριν την πραγματοποίηση των επιστροφών.

Επειδή καθίσταται αναγκαίο για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων συσσώρευσης επιστροφών, κάθε λογαριασμός να μπορεί να δηλωθεί για φορολογικές συναλλαγές ενός μόνο αριθμού φορολογικού μητρώου, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-Ποιες διαδικασίες έχουν θεσπιστεί ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα κατά τη διαδικασία επιστροφής φόρου;

-Προσανατολίζεστε στην έκδοση εγκυκλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην οποία θα συγκεκριμενοποιείτε τις διαδικασίες ασφαλείας ώστε να καταβάλλονται οι επιστροφές φόρου στους αντίστοιχους δικαιούχους και αντίστοιχους αριθμούς φορολογικού μητρώου;

-Υπάρχει πρόβλεψη για έλεγχο των λογιστών που προβαίνουν σε εξαιρετικά αυξημένο αριθμό τροποποιητικών δηλώσεων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επιστροφών φόρου;

 
Δείτε το κείμενο της ερώτησης: