Εκδηλώσεις

Η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας

O βουλευτής της Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε σε εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σήμερα (2.12.2015). Η εκδήλωση είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση μελέτης με τίτλο «Η επίδρασή του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Ο κ. Θεοχάρης, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας που την καθιστούν ευάλωτη στις διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανία δε μπορεί να διαχωριστεί από τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική της χώρας. Η στρατηγική για τη μετεξέλιξη της Ελλάδας από χώρα- καταναλωτή σε χώρα-διαμετακομιστή και τελικά σε χώρα- παραγωγό ενέργειας πρέπει να χαραχθεί από τώρα».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες που αφορούν στην προώθηση μίας συνεκτικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, εφιστώντας την προσοχή στην προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους, ως κρίσιμου παράγοντα διαμόρφωσης της ανταγωνιστικότητας, χωρίς να διακινδυνεύσουν τα δημόσια οικονομικά. Επίσης, επεσήμανε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τολμηρών βημάτων προς την αναδιάρθρωση των αγορών ενέργειας, καθώς και την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων βασικών «παικτών» στην αγορά, όπως η ΔΕΗ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσίασε 10 βήματα εξόδου από την οικονομική κρίση, με κυρίαρχο βήμα την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες όχι μόνο θα διατηρήσουν της υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά κυρίως θα δημιουργήσουν νέες.

Στις εργασίες της διάσκεψης συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί.