“H συναίνεση δεν πρέπει να είναι προσχηματική και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχουν πραγματικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για αυτήν”, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στους Μαριλένα Κατσίμη και Γιάννη Δάρρα.” O ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε επί πέντε χρόνια στον εθνικό διχασμό χωρίζοντας τους Έλληνες σε πατριώτες και δωσίλογους κατηγορώντας το “παλιό πολιτικό σύστημα”, τη στιγμή που στην κοινωνία πλέον και ο ίδιος ταυτίζεται με το παλιό”.
Σχετικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού δήλωσε ότι το προσχηματικό της συναίνεσης προκύπτει από το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί προς συζήτηση προβλέπονται περικοπές συντάξεων ύψους 1 δις Ευρώ. “Για ποιο λόγο ζητά η Κυβέρνηση συναίνεση, προκειμένου να μην γίνει μια μεταρρύθμιση, που έχει υπογραφεί από όλους τον Αύγουστο και μετά από έναν Προϋπολογισμό που προβλέπει ήδη περικοπές;Bάζει κόκκινες γραμμές ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, αφού τις έχει ήδη ενσωματώσει στον Προϋπολογισμό. Eίναι λογικό και παραγωγικό να ξανανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο προς επαναδιαπραγμάτευση, όταν ξέρουμε, ότι αυτό θα μας πάει έξι μήνες πίσω, καθώς δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση, δεν θα έρθει καμιά νέα επένδυση, καμιά νέα δουλειά, θα αυξηθεί η ανεργία 1-2% και στο τέλος θα χρειάζονται ούτως ή άλλως νέες βαρύτερες περικοπές λόγω της στασιμότητας; Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ότι το ασφαλιστικό πρέπει να είναι βιώσιμο, πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια. Πρέπει να απαντηθεί ποιος δέχεται να χτυπηθεί πάλι η εργασία και να αυξηθεί η ανεργία κατά 10-15%. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί η εργασία που βγάζει πλούτο, ο οποίος φορολογείται. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι οι νέοι 18 ετών σήμερα θα βρουν δουλειά αφού περάσει μια εικοσαετία”, συμπλήρωσε.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υπογράμμισε ότι“καμιά περικοπή δεν πρέπει να γίνει επί ονομαστικών συντάξεων που καταβάλλονταν πριν από τις τόσες περικοπές που έχουν γίνει ήδη, αλλά μόνο επί των ποσών που καταβάλλονται πραγματικά. Είναι κοροϊδία αυτό που γίνεται, να αναφέρεται η μείωση στο ποσό του 2010 για να φαίνεται μικρότερη”.
Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενός ασφαλιστικού που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: 1. την εθνική σύνταξη και τη σύνταξη από τις εισφορές των εργαζομένων, 2. τα επαγγελματικά Ταμεία στα οποία πρέπει να μπει η “μαγιά” των επικουρικών συντάξεων, γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν από το μηδέν και 3. τα φορολογικά κίνητρα. Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της εθνικής σύνταξης, η οποία, όπως είπε, “δεν πρέπει να αφορά μόνο τον εργαζόμενο, αλλά και τη μητέρα, που παράγει έργο μεγαλώνοντας τα παιδιά της”.
Κλείνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού αναφέρθηκε στη κρίση του προσφυγικού και τις διεργασίες της Συνόδου υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει την συνεργασία με την FRONTEX, καθώς στο εξωτερικό υπάρχει δυσφορία, για το γεγονός, ότι από τους 500-600.000 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει, μόνο οι 100.000 έχουν καταγραφεί. Ακόμη αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ανοίξει τρύπα στην εξωτερική μας πολιτική, υπό την έννοια, ότι η Τουρκία ενδέχεται να βγει κερδισμένη από την κρίση και να χρησιμοποιήσει το θέμα για την άσκηση της δικής της πολιτικής με την Ευρώπη.