Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η επίσημη παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 συνιστά ένα μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα

Η σημερινή, επίσημη παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 συνιστά ένα μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Όχι μόνο για την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και όχι μόνο για τον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης στην πατρίδα μας.

Το ότι σήμερα εγκαινιάζεται η εφαρμογή 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽, αποτελεί ένα ορόσημο για τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου γενικότερα. Και γι’ αυτό, ίσως λίγο περισσότερο από όλους, εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, αλλά και υπερήφανοι.

Διότι με την 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽, αλλάζουν οι όροι των οικονομικών συναλλαγών με το δημόσιο. Αλλάζει εκ βάθρων ολόκληρη η σχέση του φορολογούμενου πολίτη με το κράτος και τις οικονομικές αρχές. Χωρίς υπερβολή, η εφαρμογή 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες συνηθίζουν να αποκαλούν «game changer».

Στο εξής μια μεγάλη ποικιλία πράξεων θα εκτελείται, με απόλυτη ασφάλεια, υποδειγματική ευχρηστία και, φυσικά, με την αμεσότητα και την ταχύτητα του σημερινού ψηφιακού κόσμου, μέσω του κινητού τηλεφώνου. Της συσκευής που έχει γίνει η προέκταση των χεριών μας και ο πολύτιμος βοηθός σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας όλων μας.

Το λανσάρισμα της 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 αποτελεί μία επιπλέον, χειροπιαστή, απόδειξη της νοοτροπίας που διέπει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας: Ολόπλευρη πρόοδος, ουσιαστική παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, τεχνολογική και ψηφιακή επιτάχυνση ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από το διεθνές περιβάλλον, μιας υστέρησης η οποία οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες, ενίοτε σε δισταγμούς ή ακόμη και σε αμέλεια των προκατόχων μας.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η κυβέρνησή μας ενσωματώνει διαρκώς εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον μηχανισμό του δημοσίου, η εφαρμογή myAADE έρχεται να δώσει επιπλέον λύσεις, παρέχοντας περισσότερες, καινοτόμες δυνατότητες στον πολίτη.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι, από εδώ και πέρα, η 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 ξεκινά μια πορεία με προορισμό να γίνει πρωταγωνίστρια και βασικό μέσον επικοινωνίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με την οικεία φορολογική αρχή τους. Κατ’ επέκτασιν, μέσω της 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽, σε μια βραχυπρόθεσμη ή το πολύ μεσοπρόθεσμη προοπτική, θα γίνεται η διεκπεραίωση της πλειονότητας των φορολογικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα.

Από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ στο διαδίκτυο, η οποία από το Σεπτέμβριο του 2021 έχει εκτελέσει με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εκατομμύρια πράξεις, περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο της ψηφιοποίησης, το 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽. Δημιουργούμε έναν άυλο «ψηφιακό βοηθό» για κάθε φορολογούμενο, καθώς μέσω της εφαρμογής, από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου του και με προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες ώστε να είναι όσο πιο απλές γίνεται και να μοιάζουν ενστικτώδεις, θα μπορούμε να ελέγχουμε, ανά πάσα στιγμή, στοιχεία όπως το φορολογικό προφίλ μας, τυχόν εκκρεμότητες ή οφειλές προς την εφορία, υπολειπόμενες δόσεις, να κλείνουμε ραντεβού για δια ζώσης συναλλαγές με τις ΔΟΥ, να αποθηκεύουμε απαραίτητα έγγραφα στο ψηφιακό πορτοφόλι μας κ.λπ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι θα μπορούμε να πληρώνουμε από το smartphone, είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού, είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, είτε ακόμη και με το σύστημα Ίρις (IRIS). Επίσης, εξαιρετικά σημαντική θεωρώ τη δυνατότητα απευθείας έκδοσης τιμολογίων, αποστολής παραστατικών και ενημέρωσης της πλατφόρμας myDATA.

Πέραν των τεχνικών πτυχών της 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽, ας μου επιτραπεί μια κάπως πιο προσωπική αναφορά. Σήμερα βλέπω να γίνεται πράξη ένα όραμα, θα έλεγα δεκαετιών, που ορισμένοι εξ ημών είχαμε για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως γνωρίζετε, προέρχομαι από το χώρο των ψηφιακών συστημάτων. Λόγω της μακράς και εντατικής ενασχόλησής μου με τα σύγχρονα δίκτυα πληροφορικής, όταν κλήθηκα να ασκήσω τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, σχεδόν κάθε μέρα σκεφτόμουν πόσο πιο απλά, γρήγορα και εύκολα θα ήταν όλα, πόσο θα ανακουφιζόταν ο πολίτης αλλά και ο μηχανισμός του δημοσίου από τη γραφειοκρατία και όλα τα δυσάρεστα παρεπόμενά της, εάν είχε καταβληθεί κάποια, έστω στοιχειώδης, προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Σήμερα, λοιπόν, ήρθε αυτή η ώρα. Η εφαρμογή 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 είναι εδώ, είναι άρτια σχεδιασμένη, δοκιμασμένη, πλήρως λειτουργική. Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι γι’ αυτό το κρίσιμο βήμα που επιχειρεί η ΑΑΔΕ, ένα βήμα που ισοδυναμεί με ένα τολμηρό, συναρπαστικό άλμα προς το μέλλον. Ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της νέας εφαρμογής στον πραγματικό στίβο της καθημερινότητας, με τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες πολίτες θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τις δυνατότητές της και θα τις αξιοποιούν καθημερινά, διευκολύνοντας τον εαυτό τους, αλλά και το κράτος. Εξάλλου, η 𝗺𝘆𝗔𝗔𝗗𝗘 𝗮𝗽𝗽 είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διαφάνεια και τη φορολογική δικαιοσύνη, στις οποίες σταθερά στοχεύει με κάθε της δράση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.