Ραδιόφωνο

Η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία για να έχει πολιτικά το πάνω χέρι – Πρώτο Πρόγραμμα

«Η κυβέρνηση έχει δέσει από μόνη της το άρμα της συμφωνίας με τη συζήτηση Μέρκελ – Λαγκάρντ, αφήνοντας τις αποφάσεις να ληφθούν στο εξωτερικό. Αποφάσισε να καθυστερήσει τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να την πακετάρει με τα μέτρα για το χρέος, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», επεσήμανε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Ρ/Σ Πρώτο Πρόγραμμα 105.8, στην Μαρία Γεωργίου και στον Γιώργο Πίκουλα.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί στάσης πληρωμών από την κυβέρνηση προς το εσωτερικό της χώρας, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως, «πρόκειται για είναι ένα plan B αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο από το 2015. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη στρατηγική. Λέει ότι θα επιφέρει ασφυξία στην αγορά αρκεί να μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Καταστρέφει την οικονομία για να έχει πολιτικά το πάνω χέρι. Σε κάποιο βαθμό χρησιμοποιεί την ασφυξία στην αγορά και σαν ένα τρικ ώστε να υπάρξει ανακούφιση μετά τη συμφωνία».

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, είπε ότι «το καλοκαίρι του 2105 η αντιπολίτευση βοήθησε την κυβέρνηση, η οποία κατέρρεε. Έπαιξε έναν θεσμικά σωστό ρόλο. Η απάντηση της κυβέρνησης – η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – στη συναίνεση ήταν να πάει σε εκλογές λοιδορώντας την αντιπολίτευση που ψήφισε τη συμφωνία».

«Εφόσον τη συναίνεση η κυβέρνηση αυτή τη χρησιμοποίησε ως εργαλείο, ως επιχείρημα εναντίον της αντιπολίτευσης δεν χτίστηκαν γέφυρες. Ή μάλλον χτίστηκαν και τους έβαλε μπουρλότο. Τώρα είναι πια πολύ δύσκολο από την αντιπολίτευση να συναινέσει ξανά, με αυτήν την κυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι «αν μια άλλη κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της και χωρίς να χρειάζεται την αντιπολίτευση ρίξει τις γέφυρες της συνεννόησης σε μακροπρόθεσμους τομείς, τότε θα πρόκειται για πραγματική συναίνεση που θα μας βγάλει πιο γρήγορα από την κρίση. Είναι για μένα το ζητούμενο της εποχής. Δε μπορούμε πια να συνεχίσουμε με τα πράσινα και μπλε καφενεία».