Εκδηλώσεις

Να ανοίξουμε τα φτερά μας στον 21ο αιώνα – Ομιλία στην ημερίδα ΣΕΒ & διαΝΕΟσις

Προτάσεις για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος κατέθεσε ο Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα του ΣΕΒ και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις, για την Παραοικονομία και τη Φοροδιαφυγή.

«Τα οκτώ χρόνια της κρίσης κάνουμε τα δύσκολα πράγματα. Ερχόμαστε να κλείσουμε τα βιβλία της μεταπολίτευσης, να αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες του παρελθόντος. Πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο και συνεπώς είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Αν ξαναγυρίσουμε στα προβλήματα του παρελθόντος, στο πελατειακό κράτος και τα ρουσφέτια, τότε δεν έχουμε ελπίδα», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Αν ανοίξουμε τα φτερά μας στον 21ο αιώνα και εστιάσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, μπορούμε αλλάξουμε τον χάρτη της χώρας, να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε».

Σχετικά με τη φορολογία σήμερα υπογράμμισε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ στα φορολογικά έσοδα, μέσα στην κρίση. Έχουμε όμως συντελεστές Σκανδιναβίας. Έχουμε δηλαδή ένα τεράστιο tax gap, περίπου 11% του ΑΕΠ ή 20 δισ. ευρώ».

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «αν αύριο πάμε σε μια αλλαγή συντελεστών, με διπλό συντελεστή ΦΠΑ (20 και 10%), 20% στις επιχειρήσεις, 20 με 30% στα φυσικά πρόσωπα, τότε τα πρόσθετα έσοδα θα είναι περίπου 3δισ. ευρώ. Παράλληλα με την κατάργηση μικρών φόρων, όπως το χαρτόσημο, θα καταφέρουμε απλοποίηση του συστήματος και μείωση της γραφειοκρατίας».