Τηλεόραση

Η κυβέρνηση μετράει αντιδράσεις χρησιμοποιώντας την Επιτροπή των Σοφών

”Δυστυχώς η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε την Επιτροπή των Σοφών για το ασφαλιστικό ως Επιτροπή των «λαγών». Χρησιμοποίησε σοβαρότατους ανθρώπους μικροπολιτικά για να μετρήσει αντιδράσεις”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή «Ακραίως» του Τ. Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Συνεχίζοντας επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή ούτε η κατάργηση του ΕΚΑΣ χωρίς σχέδιο για αντικατάστασή του από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ούτε η ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις, που ουσιαστικά καταργούν το 2ο πυλώνα του ασφαλιστικού. Υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό χρειάζεται μια δομή 3 πυλώνων και μοντέλο χρηματοδότησης που θα μειώνει δραστικά τις εργοδοτικές εισφορές και θα τις αντικαθιστά από τη φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας στη χώρα, το οποίο είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η επικέντρωση πρέπει να είναι στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία είναι ο νούμερο ένα εχθρός της χώρας, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η κοινωνική ομάδα για την οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο 45% ο κίνδυνος της φτώχειας είναι αυτή των ανέργων, οι οποίοι επιπροσθέτως έχουν αυξηθεί κατά 50% στα χρόνια της κρίσης. Συνέχισε, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη που θα φέρει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ όπως πολιτεύεται θα είναι ανάπτυξη των «κορακιών», τα οποία θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις διαλυμένες αξίες της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με το θέμα της εταιρείας του κ. Φλαμπουράρη, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως “ακόμα και ένας εφοριακός δύο μηνών χωρίς εμπειρία το πρώτο που κοιτάει είναι αν συμφωνεί το ταμείο μιας επιχείρησης όταν κάνει έλεγχο. Δεν είναι λογικό μια εταιρεία να έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στο ταμείο της για τόσα χρόνια”. Τόνισε πως αν οποιοσδήποτε είχε τόσα λεφτά στο ταμείο μιας επιχείρησης δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ, και επιπροσθέτως αν είχε διορίσει οικονομικό διευθυντή, ο οποίος δεν τοποθετούσε ένα τόσο μεγάλο ποσό τουλάχιστον σε μια απλή κατάθεση για να κερδίζει τους τόκους για τόσα έτη, θα τον απέλυε.

Συνεχίζοντας στο θέμα των κόκκινων δανείων ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως “δεν είναι δυνατό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση χωρίς αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Η διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προϋποθέτει την εξέταση των κριτηρίων και των συνθηκών χορήγησης, η οποία προφανώς δεν μπορεί να εκτελεστεί από τα άτομα που έκαναν τη δανειοδότηση”.

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού σημείωσε πως όλες οι δυσκολίες ρευστότητας ξεκινάνε από τις περιφερειακές πληρωμές, όπως οι προμηθευτές, και συνεχίζουν στα προνοιακά επιδόματα, όπως συνέβη με τη μη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος του ΟΓΑ. Εκτίμησε πως οι δυσκολίες δεν θα επεκταθούν σε μισθούς και συντάξεις, καθώς αναμένει τη Κυβέρνηση να προχωρήσει με τα 48 προαπαιτούμενα, μέρος των οποίων είναι και τα κόκκινα δάνεια, και να επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δις ευρώ, η οποία λόγω των παλινωδιών της Κυβέρνησης έχει καθυστερήσει.