Εκδηλώσεις

«Η Προσφυγική Κρίση ως Πρόκληση Εσωτερικής και Εξωτερικής Πολιτικής»

O βουλευτής της Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι κ. Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με θέμα: «Η Προσφυγική Κρίση ως Πρόκληση Εσωτερικής και Εξωτερικής Πολιτικής».

Ο κ. Θεοχάρης εστίασε στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης για την Άμυνα και την Ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι η στενότερη συνεργασία ανάμεσα  στις υπηρεσίας ασφάλειας των ευρωπαϊκών κρατών-μελών με έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μπορεί να συνδυαστεί ο ανθρωπισμός στο προσφυγικό αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής ασφάλειας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού φονταμενταλισμού πρέπει να γίνει συντεταγμένα στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελλάδας με ευρωπαϊκές  και αραβικές μεσογειακές χώρες που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Και συνέχισε: «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εξάλειψη των αιτιών, όπως η γκετοποίηση, που ριζοσπαστικοποίησαν και οδήγησαν Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς να στρατολογηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις, να πολεμήσουν στη Συρία τα προηγούμενα έτη, και επιστρέφοντας να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες εντός ευρωπαϊκού εδάφους».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τις υποχρεώσεις της χώρας μας οι οποίες συνίστανται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για λογαριασμό της Ευρώπης με τη δέσμευση για επίτευξη σε σύντομο χρονικό διάστημα θετικών αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα, εξέφρασε ότι: «H χώρα μας οφείλει να κινηθεί διπλωματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλλει σημαντικά σε συνεργασία με την Frontex στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς και για βελτίωση της διεθνούς της εικόνας και στήριξη του τουριστικού της προϊόντος αλλά και της διαμετακομιστικής της αξίας».

Στην εκδήλωση μετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και Αλέξανδρος Ζαβός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Φάνης Παπαθανασίου.