Εκδηλώσεις

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην εκδήλωση “Ώρα για τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”

Ο Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε την Τρίτη 29 Μαρτίου ως ομιλητής σε εκδήλωση της Openwise, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την ΕΕΛ/ΛΑΚ, και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS, με θέμα “Ώρα για τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της Έκθεσης Προόδου της Ελλάδας αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση.

Στην τοποθέτησή του ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στα οφέλη από την ανοιχτή διακυβέρνηση, αλλά και στις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ορθή και ουσιαστική εφαρμογή αυτών των πολιτικών, ενώ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά τολμηρά και αποφασιστικά.

Ορισμένα σημεία της ομιλίας του:

Τη χρονιά που μας πέρασε δεν είχαμε μόνο στασιμότητα, αλλά και πισωγύρισμα σε ορισμένα πεδία.

Εξαίρεση από την υποχρέωση δημοσιοποίησης στη Διαύγεια αποφάσεων δαπανών όταν αυτές δεν αφορούν στο τρέχον οικονομικό έτος.

Εξαιρέθηκαν από το ΕΣΗΔΗΣ ως το 2017 οι δημόσιες συμβάσεις εκπόνησης μελετών και οι δημόσιες συμβάσεις εκτέλεσης έργων για τους φορείς του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έφερε στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση το περίφημο Μητρώο Στελεχών, η ίδια κυβέρνηση όμως, λίγο πριν την ψήφιση ακύρωσε την ίδια της την προσπάθεια, παίρνοντάς το πίσω και νομοθετώντας για άλλη μια φορά με απαράδεκτο τρόπο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις και η διοίκηση δε μπορούν να ξεφύγουν από την κακοδαιμονία του πολιτικού κύκλου, ενώ υπάρχει δυσκολία να οικειοποιηθούν τις δεσμεύσεις που οι ίδιες έχουν αναλάβει και να τις φέρουν εις πέρας

Πρέπει να είμαστε τολμηροί και δημιουργικοί εάν θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά.

-Η δημόσια διοίκηση να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και τον έμφυτο προστατευτισμό της πληροφορίας και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της.
Επέκταση των δεσμεύσεων σε νέους- νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία και η ασφάλιση.
Μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας τόσο από τους ΟΤΑ όσο και από τις δημόσιες επιχειρήσεις.
Πραγματική διαφάνεια στη διαχείριση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.
Κωδικοποίηση των νόμων, αλλά κυρίως αυτοδέσμευση στην τήρηση των κανόνων της ορθής νομοθέτησης, χωρίς τους οποίους κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας καταστρατηγείται.

Στα χρόνια της θητείας μου ως ΓΓΠΣ και αργότερα ως ΓΓΔΕ κάναμε αποφασιστικά βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση γενικά και τα ανοιχτά δεδομένα ειδικότερα. Θυμίζω:

-Το μητρώο εταιριών και επιτηδευματιών που μετά απο διαφορα κύματα (άνοιξε-έκλεισε-ξανάνοιξε) λειτουργεί.
-Το publicrevenue.gr στο οποίο αναρτούσαμε στοιχεία για το τι κάνουν οι ΔΟΥ, τις επιστροφές ΦΠΑ και τους χρόνους αναμονής, τον χρόνο επεξεργασίας των δηλώσεων εισοδήματος κτλ.