Εκδηλώσεις

Καινοτομία και Επιχειρείν στη Χημική Βιομηχανία.

Απαραίτητος ένας νέος αναπτυξιακός νόμος για τις βιομηχανικές επενδύσεις

Διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής χημικής βιομηχανίας πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρείν στη Χημική Βιομηχανία: Προβλήματα και Προοπτικές», που πραγματοποιείται το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου στην Παιανία.

Η ελληνική χημική βιομηχανία συνιστά έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους, ο οποίος συνεισφέρει κατά 7% στο ΑΕΠ της μεταποίησης διασφαλίζοντας 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς αποτελεί εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας με το 60% της παραγωγής να εξάγεται σε χώρες της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Θεοχάρης κατέδειξε τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική χημική βιομηχανία αναφέροντας την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, την έλλειψη κεφαλαίων λόγω των capital controls, την ανυπαρξία λιμένων με υποδομή αποθήκευσης, καθώς και την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη με αποτέλεσμα το κόστος για την χημική βιομηχανία να είναι αυξημένο κατά 19% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρότεινε δε τη δημιουργία σταθερού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την θεσμοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου για τις βιομηχανικές επενδύσεις, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής στην κατανάλωση της βιομηχανικής ενέργειας και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, καθώς και την παροχή κινήτρων είτε πρόκειται για φορολογικά, R&D είτε κίνητρα απασχόλησης.

Το διήμερο ετήσιο συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας, το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων, τα τμήματα Χημείας των ΕΚΠΑ και Ιωαννίνων, καθώς και από τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΤΕΙΘ.