Από το Βήμα της Βουλής

Θλίβομαι να σας βλέπω να καταστρέφετε τη χώρα

Κυρίες και Kύριοι Συνάδελφοι

Χθες ο κ. Αλεξιάδης υπονόησε πως με αντάλλαγμα, εισηγήθηκα τροπολογία. Το ήξερε πως δεν το έκανα, γιατί δεν έχει ο ΓΓ από το Σύνταγμα τη δυνατότητα νομοθετικής εισήγησης.

Ο ίδιος, ως αναπληρωτής Υπουργός, και από τις αρμοδιότητες που του έδωσε ο Πρωθυπουργός, την έχει την πρωτοβουλία. Συνεπώς 2 έντιμους δρόμους έχει:

Ή φέρνει τροπολογία ακύρωσης ή παραιτείται κατηγορώντας την κυβέρνηση που δεν τον αφήνει. Αλλιώς είναι ύποπτος. Και από πάνω, φέρνει και φορολογία στα καύσιμα που ευνοεί το λαθρεμπόριο στο ντίζελ. Εγώ  δεν θα πέσω στο επίπεδό του και δε θα αναρωτηθώ με τι ανταλλάγματα το κάνει.

Στο λίγο χρόνο που έχω αναγκαστικά θα είμαι τηλεγραφικός:

Πρώτον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Σωστή η ανεξαρτησία. Όμως γιατί φτιάχνετε νέες θέσεις στο γραφείο του ΓΓΔΕ; Για 6 μήνες; Ή για τους περάσετε αυτόματα ή «ημιαυτόματα» στη νέα αρχή; Είπατε πως εγκρίνω τις απεργίες των εφοριακών. Το θέμα είναι τι κάνετε εσείς. Τους κοροϊδέψατε. Τους κρύψατε το θέμα της ειδικής αξιολόγησης και τώρα το πληρώνετε με απεργίες. Άρα έχουν δίκιο να απεργούν αφού τους είπατε ψέματα. Επιφυλάσσομαι για τη διάταξη.

Δεύτερον τα κόκκινα δάνεια: Προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το 2018. Πολλά τα πάτε μέχρι το 2018. Δεν υπάρχει καλύτερη ομολογία πως θα έχετε φύγει πιο πριν. Όμως τι θα γίνει μέχρι τότε; Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Τίποτε δε θα γίνει είναι η απάντηση. Η προστασία καταργείται με δική σας υπογραφή.

Το κυριότερο είναι πως δεν νομοθετείτε καμία δικλείδα: Όποιος έχει δανειοδοτηθεί μπορεί να είναι μέτοχος σε τέτοιες εταιρείες. Και μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους φθηνά. Από το εξωτερικό; Με κεφάλαια που έβγαλαν έξω; Πως διασφαλίζετε πως δεν θα γίνει αυτό;

Όποιος έδωσε τέτοια δάνεια μπορεί να διαχειρίζεται ή να είναι μέτοχος σε τέτοιες εταιρίες. Πως είναι δυνατόν να το αφήνετε αυτό;

Κρατισμός και εδώ: νέες γραμματείες, νέα κέντρα ενημέρωσης, σύμβουλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μόνοstages δε βάλατε. Τόση αναισθησία; Προσλαμβάνετε την ίδια ώρα που καταστρέφετε ανθρώπους με τους φόρους σας και δεν σας νοιάζει.

Χωρίς δικλείδες δεν μπορώ να το ψηφίσω.

Τρίτον το ταμείο: Παραιτηθείτε τώρα. Ιδιωτικοποιείτε ότι κινείται. Τώρα που οι τιμές είναι στα Τάρταρα. Ξεπουλάτε μπιρ παρά. Βάλτε διάταξη πως μέχρι το τέλος του προγράμματος θα κάνει μόνο αξιοποίηση και όχι ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλά πείτε μου: Πόση περιουσία του δίνετε; Τι αξία έχει η περιουσία; Ξέρετε; Σας νοιάζει; Φτιάχνετε ταμείο και δεν ξέρετε τι του δίνετε. Είδαμε τον χθεσινό τραγέλαφο με τις λίστες. Θεσμοθετείτε ετήσια αποτίμηση της περιουσίας, για να μπορούμε να δούμε αν την καταστρέφει η διοίκηση του Ταμείου;  Γιατί εξαιρείτε τα κέρδη του ΤΧΣ; Μπορείτε να ζητήσετε μεγαλύτερο μέρισμα υπέρ του κοινωνικού κράτους ή για να πέσουν οι φόροι; Με ποια διαδικασία; Το Συμβούλιο θέλει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων με 2 ξένους. Άρα ιδιωτικοποιήσεις στα χέρια των ξένων. Τι διαπραγματευτήκατε; Τα 100 χρόνια τα κάνατε 99; Δε μπορεί να ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα.

Τέταρτον η Φορολογία: Αυτά είναι νέα μέτρα πέραν της συμφωνίας του Αυγούστου. Για το λαθρεμπόριο τα είπα ήδη. Πάει και το 50% ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα. ΦΠΑ στα νησιά. Φόρος στο Internet και έχετε και άλλο φόρο για τα πνευματικά δικαιώματα (αυτόν που δώσατε στη διαβούλευση): φόρος και πάνω-φόρος δηλαδή.

ΕΝΦΙΑ: Έγκλημα. 130τμ σε μεσοαστική περιοχή από €100 ο συμπληρωματικός πάει στα €425. Στο σύνολο από €900 στα €1.225. Πάνε τα ξενοίκιαστα, φόρος αντιαναπτυξιακός και στα ιδιο-χρησιμοποιούμεναγια πρώτη φορά κλπ κλπ

Το χειρότερο είναι τα ψέματά σας. Είπατε χθες πως 6εκ. νοικοκυριά πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Ψέμα. Πρώτον 6εκ. είναι όλα τα νοικοκυριά. Δεν ξέρετε καν πως ο ΕΝΦΙΑ δηλώνεται ατομικά. 6εκ. άτομα δεν ακούγεται όμως το ίδιο ωραίο ούτε κάνει καλό πρωτοσέλιδο για τη Πράβντα. Αλλά από τα 6εκ. σχεδόν τα 3 δεν έχουν περιουσία. Και για αυτούς κόπτεστε; Ο ΕΝΦΙΑ δεν τους κάνει τίποτε. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Ο κ. Αλεξιάδης επί ένα μήνα στα κανάλια μας έλεγε πως θα βάλει ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού. Που είναι; Γιατί βάζετε πάλι φόρο στους ίδιους; Ντροπή σας που ψηφίζετε αυτόν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να κάνετε όσα άλλα υποσχεθήκατε. Ντροπή σας.

Πέμπτον ο κόφτης: Το μέτρο επιτείνει την ύφεση. Είναι εθνική ταπείνωση. Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση των Ελλήνων. Ούτε καν την υπόσχεση πως θα βγάλετε ΠΔ δε πιστεύουν. Και ζητάνε και κάβα 10% γιατί μπορεί να τα φάτε τα λεφτά. Χτυπάει οριζόντια όλους τους ΔΥ, καλούς και κακούς. Από πού θα τα πάρετε; Π/Υ 2016: Προνοιακά επιδόματα, δεν μπορείτε, προμήθειες εξαιρείτε ρητά, μισθοί/ συντάξεις Δημοσίου το μόνο που μένει: από εκεί θα κόψετε. Για την κυβέρνηση ο δημόσιος υπάλληλος είναι ταξικός εχθρός. Δεν το ψηφίζω.

Δεν έχω χρόνο να σας πω για τα άλλα που είναι προσλήψεις την ίδια ώρα που σκοτώνετε την οικονομία: Ας διαβάσω μόνο τις αρμοδιότητες τη νέας διοικητικής αρχής λιμένων: «συμβολή στην τοπική, περιφερειακή, κοινωνική και κοινοτική ευημερία, διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των περιοχών, αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων στους χρήστες και το κοινό υπηρεσιών εντός των Λιμένων  κλπ». Τέτοιας αστειότητας διατάξεις δεν ψηφίζονται.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Με το νομοσχέδιο καταστρέφετε τη χώρα. Θλίβομαι που σας βλέπω να το κάνετε. Δεν θα κάτσω να βοηθήσω κιόλας.