Ραδιόφωνο

Καταστροφική η πορεία των εσόδων στο 9μηνο – Συνέντευξη στον Π. Τσίμα – ΣΚΑΙ 100.3

Καμία κυβέρνηση δεν έχει ανεχθεί την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, στον Π. Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Η πορεία των εσόδων στο 9μηνο είναι καταστροφική καθώς η υστέρηση προσεγγίζει τα 5 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Αυτή η ανικανότητα δυστυχώς οδηγεί σε νέα μέτρα. Η υστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: 2 δις ευρώ λόγω ύφεσης, πράγμα που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και 3 δις ευρώ λόγω υστέρησης του μηχανισμού, επισήμανε ο Χάρης Θεοχάρης.

Η υστέρηση του μηχανισμού οφείλεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει σήματα χαλάρωσης προς τους φορολογούμενους, οι οποία λογικά επιλέγουν να εξυπηρετήσουν άλλες υποχρεώσεις. Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού δήλωσε πως το μέτρο που ακούγεται τώρα εκ μέρους της κυβέρνησης για χρέωση των ασφαλιστικών εισφορών επί του τζίρου των ελευθέρων επαγγελματιών δείχνει δύο πράγματα. Ένα τον κυνισμό της κυβέρνησης και δεύτερο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διαπραγματευτεί καθόλου. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι παλιό μέτρο της τρόικας (του 2012), το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση (η κυβέρνηση Σαμαρά) το είχε αποτρέψει. Αυτή η κυβέρνηση έχοντας μηδενικές ικανότητες επαναφέρει απορριφθέντα παλιά μέτρα της τρόικας. Στην πραγματικότητα είναι η τρόικα που επαναφέρει αυτά τα μέτρα και η κυβέρνηση τα καταπίνει αμάσητα.

Στη συνέχεια ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα υπήρχαν 8 διατάξεις, οι οποίες προωθούσαν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Εμείς τις καταγγείλαμε και η κυβέρνηση πήρε πίσω τις δύο από αυτές (το χάρισμα των δημοτικών τελών παλαιών συμβάσεων παραχώρησης και τις τροποποιητικές δηλώσεις), ενώ έξι παρέμειναν ως διατάξεις του νόμου, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Κλείνοντας ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως ο μόνο τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι να συντάξουμε ένα δικό μας πρόγραμμα εξόδου και να υπάρξει ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που ψηφίζει αλλά δεν πιστεύει αυτά που ψηφίζει. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που ενστερνίζεται το πρόγραμμα που εφαρμόζει. Ενστερνισμός όμως σημαίνει διαβάζω και κατανοώ το πρόγραμμα, βλέπω τι δουλεύει και τι όχι στη χώρα και εφαρμόζω αναλόγως.