Ραδιόφωνο

Με ή χωρίς νέο μνημόνιο τον λογαριασμό πληρώνει ο ελληνικός λαός.

«Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το ερώτημα Ντράγκι περί 4ου προγράμματος μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Νέο μνημόνιο μέχρι το 2022 δεν πρόκειται να χρειαστεί διότι τα λεφτά θα τα βάζει ο ελληνικός λαός μέσα από τη φορολόγηση. Εάν τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση φτάσουν τότε δε θα έχουμε νέα μέτρα, εάν δεν φτάσουμε πάλι εμείς θα βάλουμε τα χρήματα με μνημόνιο ή χωρίς», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στον Δ. Τάκη και την Γ. Σκιτζή.

Παράλληλα τόνισε ότι «αν δεν υπάρξει 4ο πρόγραμμα η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδεσμεύει τους δανειστές. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να το περιγράψει στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός και έτσι υποστήριξε ότι θα επιλέξει μια πιο ήπια οδό. Πιο ήπια, όμως, όχι σε σχέση με τις δικές μας υποχρεώσεις, αλλά σε σχέση με τις υποχρεώσεις των εταίρων».

Παρατήρησε δε ότι μέχρι το 2022 με την υποχρέωσή μας να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, η κυβέρνηση δε θα χρειαστεί νέα χρήματα διότι θα έχουμε ως χώρα εθνικά πλεονάσματα.

«Θα βγούμε στις αγορές χωρίς να χρειαζόμαστε νέα χρήματα και έχοντας το μαξιλάρι τα 10 δισ. ευρώ εάν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος. Αλλά ο τρόπος που βγαίνουμε στις αγορές όντας πλήρως αλυσοδεμένοι σε αυτές τις υποχρεώσεις, χτυπά διπλά την οικονομία μας.

Πρώτον διότι αφαιρείται το 3,5% ως πλεόνασμα από την οικονομία με το δημόσιο να τραβάει πιο πολλά χρήματα από όσα δίνει στον κόσμο, και δεύτερον διότι αποπληρώνονται με αυτά τα χρήματα κατά 85% δάνεια του εξωτερικού. Συνεπώς δεν μένουν τα χρήματα τουλάχιστον στις τράπεζες ώστε να ξαναμπούν εν είδει ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.