Από το Βήμα της Βουλής

Ο προϋπολογισμός του 2017 ξεσκεπάζει τα ψέματα του Πρωθυπουργού – Ομιλία στη Βουλή

Ο προϋπολογισμός του 2017 ξεσκεπάζει τα ψέματα του κ. Τσίπρα 

Άδικος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής, υπερφορολόγηση και λιτότητα εις το διηνεκές, τα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού του 2017 υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Καμία δικαιοσύνη δεν υπάρχει σε καμία από τις 360 σελίδες του προϋπολογισμού σας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόσθεσε: «Πού είναι η δικαιοσύνη για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Στην  αύξηση των εισφορών τους στο 38%; Στο ότι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρη την εισφορά του 27% μόνοι τους; Πού είναι η δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα; Στις συνεχείς μειώσεις μισθών την  ώρα που αυξάνετε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο κατά €320 εκ.; Στην υπερφορολόγηση ενώ βλέπουν τους μισθούς στις ΔΕΚΟ να αυξάνονται κατά 16% το 2017»;

Αναφερόμενος στην αποσάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ο κ. Θεοχάρης αναρωτήθηκε: «Πού είναι η δικαιοσύνη για τους αγρότες; Στα €188εκ. αυξημένες εισφορές 18 μηνών σε διάστημα μόλις ενός έτους και στη νέα αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων; Πού είναι η δικαιοσύνη για τον Έλληνα παραγωγό; Στα €62εκ. επιβαρύνσεις της μικρο-ζυθοποιίας που θα αφήσουν το σύνολο της αγοράς στους μεγάλους ομίλους»;

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις 7 δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι επρόκειτο για 7 ψέματα:

  1. Να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Πηγαίνουμε  για Ιανουάριο και βλέπουμε. 
  2. Να αποφύγουμε τα εργασιακά. Συμφωνήσατε για όριο 30% ή παραπάνω στις ομαδικές απολύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
  3. Να πάμε στο 2,5% πλεόνασμα το 2019 και 2% το 2020. Μένουμε στο 3,5% μέχρι νεωτέρας. Μέχρι το 2025 ή και το 2030.
  4. Να επεκτείνετε τις απαλλαγές για να ελαφρύνετε τους οικονομικά αδύναμους. Καταργείτε απαλλαγές. 
  5. Να ολοκληρωθεί σύντομα το Ελληνικό. Το μεταφέρατε για τον Δεκέμβριο του 2017, πρακτικά για το 2018.
  6. Να θεσμοθετήσετε ακατάσχετο λογαριασμό για κάρτες. Δεν προβλέπεται.
  7. Να παγώσετε τις οφειλές μέχρι 31/12/16 προς τον ΟΑΕΕ. Δεν προβλέπεται.

«Επεκτείνατε επ’ άπειρον τα μέτρα, και δεν πήρατε και χρήματα. Ο δικός σας προϋπολογισμός ξεσκεπάζει τα ψέματα του κ. Τσίπρα» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνοντας ότι: «Συμβιβαστήκατε με τα εγχώρια συμφέροντα και τους δανειστές και καταστρέφετε τη χώρα. Η αγάπη όμως για την καρέκλα και οι διορισμοί φίλων και συγγενών δε σας επιτρέπουν να φύγετε και να κάνετε εκλογές. Οι έξω το βλέπουν και απαιτούν όλο και περισσότερα μέτρα. Σας βλέπουν να λέτε «φέρε ό,τι να ‘ναι», να λέτε «συμφωνία πάση θυσία».

«Δε  θα δούμε έξοδο από την  κρίση όσο κυβερνάτε αλλά ΠΡΟΣΕΞΤΕ μη ζήσουμε εθνική, οικονομική ή κοινωνική τραγωδία», κατέληξε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ομιλία Ολομέλεια 8-12-2016