Άρθρα

Οι πρώτες «100 μέρες» μετά τις εκλογές – Πρώτο Θέμα

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επίτευξη σημαντικών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης είναι προσπάθεια διαρκής και απαιτεί τρία στάδια δράσεων και πρωτοβουλιών για να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ωστόσο ο στάδιο εκείνο που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία της πολιτικής αυτής είναι το πρώτο. Ορισμένοι μιλούν για τις πρώτες 100 μέρες μιας Κυβέρνησης. Επί της ουσίας, η νέα Κυβέρνηση, έχει λίγους μήνες στη διάθεσή της, προκειμένου να ολοκληρώσει μία πρώτη σειρά παρεμβάσεων που θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα εντός και εκτός χώρας. Για αυτό και είναι κρίσιμο να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των Ελλήνων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

Σε πρώτο χρόνο, η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να στείλει τρία μηνύματα προς όσους δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικό επίπεδο. Από τον εργαζόμενο σε μία μικρή επιχείρηση έως τους μεγαλύτερους επενδυτές:

 

Πρώτον, ότι πρόθεσή της είναι η απόδοση δίκαιων φόρων σε σταθερή βάση και με σταθερό τρόπο. Η απόδοση αυτή προφανώς δε θα βασίζεται στο «τόσα χρειάζομαι, τόσα σου παίρνω» και ο τρόπος απόδοσης οφείλει να είναι αποτελεσματικός, σύγχρονος και να ακολουθεί όλες τις δυνατότητες που δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Δεν έχει νόημα να φορολογείς υπέρμετρα όσους δημιουργούν ΑΕΠ, στερώντας ρευστότητα και δυνατότητες παραγωγής  επιπλέον πλούτου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην αγορά. Δεν έχει όμως επίσης νόημα να αφήνεις ανοικτά παράθυρα σε όσους στρατηγικά επιδιώκουν να μην πληρώνουν ό,τι κι αν τους αναλογεί. Η αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών προφανώς και δεν είναι εύκολη, ωστόσο τα μέσα που μπορούν σήμερα να χρησιμοποιηθούν είναι αρκετά και έχουν υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας.

 

Δεύτερον, οφείλουμε να παρακάμψουμε άμεσα μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που εμποδίζουν την  επιχειρηματικότητα σε κάθε της βαθμίδα. Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το μήνυμα ωστόσο οφείλει να είναι άμεσο και να συμβάλει στην αποκατάσταση βελτιωμένου κλίματος.

 

Τρίτον, και κατά την άποψη μου, εξίσου σημαντικό. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει συγκεκριμένα και βασικά μηνύματα αποκατάστασης της ασφάλειας σε κάθε επίπεδο. Προφανώς και τα αντίστοιχα σημαντικά ζητήματα ούτε αντιμετωπίζονται σε μία μέρα ούτε εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις κυβερνητικές προσθέσεις. Είναι σημαντικό ωστόσο για τον καθένα να αισθάνεται ασφαλής ώστε να μπορεί να φέρει σε αποτέλεσμα το έργο που ο ίδιος επιδιώκει. Ο μαθητής και ο φοιτητής που επιδιώκουν τη γνώση και την κατάρτιση, ο μικρός ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας που καλείται να στηρίξει και να μεγαλώσει την επιχείρησή του, ο εργαζόμενος που ευνοείται από ένα φιλικό προς τον ίδιο και τη δουλειά του περιβάλλον, ο επενδυτής που καλείται να δραστηριοποιηθεί σε περιβάλλον κανονικότητας. Το αίσθημα ασφάλειας είναι προαπαιτούμενο ομαλής δραστηριοποίησης για όλους μας. Είναι μία αυτονόητη κανονικότητα, η οποία πρέπει να στηριχθεί.

 

 

Από την επομένη των εκλογών, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της και μάλιστα τόσο το άμεσο όσο και το μακροπρόθεσμο. Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετία για τον τόπο, είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν και τη γνώση και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές. Από τις πρώτες 100 μέρες έως το σύνολο της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας. Κανένας όμως δεν μπορεί να το κάνει επιτυχώς χωρίς τη στήριξη των Ελλήνων στην κάλπη αλλά και τη καθημερινή συμμετοχή τους στην επίτευξη των κοινών στόχων.

 

Απέναντι στο μέλλον μας οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε μία ομάδα. Και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και στην εθνική προσπάθεια που ακολουθεί αμέσως μετά. Η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας από την επομένη των εκλογών εξαρτάται από τη δύναμη που θα έχουν δώσει οι Έλληνες στη νέα Κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από τις εκλογές. Δύναμη που θα έχουν δώσει όλοι οι Έλληνες για μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.