Ραδιόφωνο

Στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τους Θάνο Σιαφάκα και Αλφόνσο Βιτάλη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης: Η κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ατυχής, υπονομευτική για τον ελληνικό τουρισμό και παντελώς ανυπόστατη. Ας πούμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν δύσκολο κάποιος να συγκρίνει, να κρίνει και να δει την πολυπλοκότητα του σχεδίου, διότι, προφανώς, οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου και η υλοποίησή του δεν συζητούνται καθημερινά. Τώρα, όμως, έχοντας πια δει πόσο εύκολα μπορεί μια κατάσταση να χειροτερέψει και να έχουμε μέσα σε λίγες ημέρες αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών, αν κοιτάξουμε πίσω, θα παρατηρήσουμε πώς ήταν η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με 1,5 εκατομμύριο φιλοξενούμενους στη χώρα μας. Τώρα, αυτήν την περίοδο, έχουμε μόνο μερικές χιλιάδες τουρίστες, πέρασαν σταδιακά 4,5 εκατομμύρια τουρίστες και δεν είχαμε καμία απώλεια ελέγχου, αλλά είχαμε οπλιστεί με μια σειρά από ενέργειες. Σε καμία περίπτωση δεν χάθηκε ο έλεγχος. Τουναντίον, υλοποιήσαμε τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με παγκόσμια καινοτομία. Η χώρα μας διεθνώς αναγνωρίζεται ως ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή που ασκεί αυτήν την κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, μας κατηγορεί και για το ότι δεν είχαμε αρκετά έσοδα, τα οποία έμειναν μόνο στα 3 δις όπως λένε.

Ποια είναι τα έσοδα από αυτήν τη λειψή τουριστική χρονιά; Τα χρήματα από τον τουρισμό είναι χρήματα τα οποία δεν θα τα είχαμε αν δεν είχαμε ανοίξει. Θα μου επιτρέψετε να αφήσω τις στατιστικές υπηρεσίες, την Τράπεζα της Ελλάδος, να μιλήσουν για συγκεκριμένους αριθμούς. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Όσο για την κριτική που μας ασκεί η Αντιπολίτευση σε επίπεδο αριθμών, η οποία κάνει λόγο για 3 δις έσοδα, θα τη συμβούλευα να περιμένει. Θα δούμε τα τελικά αποτελέσματα όταν ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων. Αποφεύγω καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς να κάνω λόγο για συγκεκριμένα νούμερα, γιατί θέλω να δώσω έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε περίπου 4,5 εκατομμύρια τουρίστες φέτος. Κάθε ένας από αυτούς ήρθε και βίωσε μια θετική εμπειρία. Τα πρωτόκολλά μας τηρήθηκαν στο ακέραιο, αυτό μας το έδειξαν και οι έλεγχοι. Σε συνομιλίες που είχα με tour operators μου είπαν ότι δεν περίμεναν πως οι Έλληνες θα καταφέρουν να τηρήσουν τα δεδομένα. Και έπειτα ήρθαν στο κλείσιμο της σεζόν να μας πουν ότι και τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν καλύτερα από κάθε άλλη χώρα και ότι, κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που εμπιστεύονται ως προς τους αριθμούς της, διότι δεν τους αλλάζουμε για να κερδίσουμε οικονομικό όφελος. Θεωρώ ότι είμαστε σοβαροί, επαγγελματίες και αντιδρούμε σωστά σε κάθε περίπτωση.

Για το αν πάμε προς μεγάλη ύφεση και για το πώς θα βρεθούν λεφτά: Πρέπει να δούμε δύο πράγματα. Πρώτον, η χώρα μας δεν διαφέρει από άλλες χώρες είτε της Ευρώπης είτε της Αμερικής και γενικά του ανεπτυγμένου κόσμου. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός ήρθε στη χειρότερη στιγμή, με την έννοια ότι μόλις είχαν αρχίσει να φαίνονται οι αναπτυξιακές δυναμικές της χώρας μας μετά την οικονομική κρίση και να αλλάζει το σκηνικό. Από την άλλη, μας αναβαθμίζει η Moody’s. Αυτοί δεν βλέπουν ότι έχουμε αυτήν την ύφεση; Τα ομόλογά μας, ήδη μέχρι και τα τρία χρόνια, έχουν μπει πια σε αρνητικά επιτόκια (και πλησιάζουν – φλερτάρουν ακόμη και το πενταετές). Είναι σημαντικό, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την ικανότητα της κυβέρνησης, να βγει στις αγορές, να δανειστεί, ώστε να μπορεί να στηρίξει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή, εφόσον δεν έχουμε έσοδα και δεν κινείται η οικονομία, μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, η κυβέρνηση στηρίζει τους ανθρώπους που βιώνουν την ύφεση. Υπάρχει κάποια διαφορετική προοπτική; Η εναλλακτική είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Να είχαμε, δηλαδή, «χαλάσει» ήδη όλα τα χρήματα από το πρώτο κύμα και αν ερχόταν ένα δεύτερο κύμα, η χώρα μας να μην είχε κανένα απόθεμα και να αναγκαζόταν να πάρει διπλά και τριπλά δανεικά.

Η κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η χώρα μας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και λαμβάνει πιο γρήγορα τις αποφάσεις. Όλα έγιναν χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες αυτές τις αποφάσεις, στη σοβαρότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν αψηφά, δεν παίρνει τα πράγματα ελαφρά τη καρδία και προχωρά συντεταγμένος ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ποια θα ήταν η εναλλακτική αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Την απάντηση την ξέρει ο κάθε ένας Έλληνας πολίτης. Ξέρετε ότι σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάθε χρόνο είχαμε αναμονή για τις ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει πανδημία; Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τόσο πολύ το ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας και με όλη αυτήν την πίεση, που ακόμα υπάρχουν κάποιες κενές μονάδες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική. Κανείς δεν λέει ότι όλα έγιναν τέλεια. Η χώρα μας, όμως, όντας στην πρωτοπορία της αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν είχε από κάπου να αντιγράψει. Αυτή είναι μια δυναμική μάχη και η κυβέρνηση δρα ανάλογα με την πορεία της νόσου. Κάποιες φορές η νόσος κινείται με πιο αργούς ρυθμούς, άλλες με πιο γρήγορους, οι αποφάσεις είναι δυναμικές. Αυτό δεν είναι σημάδι έλλειψης σχεδίου. Απαντώ σε μια άδικη αφοριστική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει περάσει ο καιρός που χρειαζόμασταν αυτού του είδους την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, να προσφέρει εναλλακτικές και πάνω σε αυτές να γίνεται γόνιμος διάλογος.

Για το πώς βλέπει την τουριστική κίνηση του 2021: Φέτος είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε από τώρα συμπεράσματα. Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις για φέτος οι οποίες μεταφέρθηκαν για την επόμενη χρονιά, επομένως δεν μπορεί κάποιος να δει τις τάσεις του κόσμου για το 2021. Δυστυχώς, όσο υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα κρίνουν τα πάντα. Όταν βρεθεί υγειονομική λύση, τότε κάποιος θα μπορεί να κάνει πλάνα για την τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν. Το σίγουρα είναι πως η χώρα μας αναγνωρίζεται διεθνώς και είναι παρούσα, στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.