Περιοδείες - Επισκέψεις, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στην ιστορική κονσερβοποιία «Κύκνος» και τη γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Ηλείας»

Στην Ηλεία είδα δύο εικόνες της Ελλάδας που προσπαθεί, της Ελλάδας που προοδεύει, της Ελλάδας που δημιουργεί η ίδια τη συνταγή της επιτυχίας και της εξωστρέφειας -αλλά και το αντίδοτο στη μιζέρια και την ηττοπάθεια.

Κατά την επίσκεψή μου και την ξενάγηση στην ιστορική κονσερβοποιία «Κύκνος» και τη γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Ηλείας», έμεινα κατάπληκτος από το επίπεδο ποιότητας των διαδικασιών παραγωγής αλλά και των προϊόντων, κυρίως όμως από το ζήλο και το πάθος των ανθρώπων που γνώρισα σε αυτές τις δύο μονάδες. Ειλικρινά, ένιωσα θαυμασμό και συγκίνηση διαπιστώνοντας την αφοσίωση όσων εργάζονται στον «Κύκνο» και τη «Φάρμα Ηλείας», παρατηρώντας το πείσμα τους να αναδείξουν με όλο και καλύτερο τρόπο τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής τους.

Ασφαλώς ο «Κύκνος», με αδιάκοπη παράδοση σχεδόν 110 χρόνων, είναι μία από τις πλέον εμβληματικές ελληνικές βιομηχανίες. Η οποία παραμένει 100% ελληνική και χρησιμοποιεί 100% ελληνικές τομάτες -και δη από τον κάμπο της Ηλείας, όπου οι συνθήκες καλλιέργειας του συγκεκριμένου καρπού είναι ιδανικές. Επιπλέον, η επεξεργασία της πρώτης ύλης γίνεται σχεδόν επιτόπου, κυριολεκτικά δίπλα στο χωράφι, εφόσον εδώ και πάνω από 20 χρόνια ολόκληρη η παραγωγή της «Κύκνος» έχει μεταφερθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας, στα Σαβάλια της Ηλείας. Η «Κύκνος» πρωτοπορεί -και όχι μόνο ως προς την ποιότητα και τον όγκο της παραγωγής της, δηλαδή με τα βασικά ατού που την έχουν καθιερώσει σε 15 αγορές του εξωτερικού. Η «Κύκνος» εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας του περιβάλλοντος, αλλά και πολύπλευρης, ουσιαστικής συμβολής στην τοπική κοινωνία. Στην εταιρεία «Κύκνος», άλλωστε, απασχολούνται σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, πάνω από 400 εργαζόμενοι.

Αν και τα μεγέθη διαφέρουν, έμεινα εξίσου εντυπωσιασμένος από ό,τι είδα στη «Φάρμα Ηλείας». Υπέροχα γαλακτοκομικά προϊόντα, γεύσεις αυθεντικές που μαρτυρούν φροντίδα, γνώση αλλά και σεβασμό στην παράδοση, ταυτόχρονα όμως με την υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. Οι ιδιοκτήτες και ιδρυτές της «Φάρμας Ηλείας», ο κτηνοτρόφος Διονύσης Μαρίνος και ο γεωπόνος Κώστας Τσάκωνας είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους. Συνδυάζουν πατροπαράδοτες μεθόδους εκτροφής, οι οποίες διαφυλάσσουν την αγνότητα και την καθαρότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, με τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους που επιτάσσουν οι σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ο ανταγωνισμός. Το αποτέλεσμα, τόσο στην περίπτωση της «Κύκνος», όσο και για τη «Φάρμα Ηλείας» είναι κοινό: Δύο επιχειρηματικές προσπάθειες υγιείς, υπερσύγχρονες και πρωτοπόρες, δύο παραδείγματα της Ελλάδας που προχωρά δυναμικά προς το μέλλον και διαπρέπει. Της Ελλάδας που μας κάνει όλους περήφανους.