Ανακοινώσεις

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα

Ενημερωτική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνο Φωτάκη είχε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Φωτάκης ανέλυσε το πρόγραμμα του υπουργείου «Ανάπτυξη και Οικονομία της Γνώσης», με εργαλεία το ΕΛΙΔΕΚ και το Υπερταμείο Συμμετοχών, στο οποίο θα υπάρξει σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει διαφάνεια στη χρηματοδότηση της έρευνας, καθώς είναι διάχυτη η καχυποψία ότι στα πανεπιστήμια γίνεται όργιο σπατάλης, αλλά και να αναζητηθούν ευκαιρίες για προσέλκυση ενδιαφερομένων από το εξωτερικό που θέλουν να συστήσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα.

Σχετικά με την απασχόληση, συζητήθηκε το ζήτημα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, πόσους ερευνητές μπορεί να απορροφήσει το εν λόγω πρόγραμμα και πόσες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη να σπάσει η κουλτούρα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και -παράλληλα- να υπάρξουν παρεμβάσεις στο αρτηριοσκληρωτικό πλαίσιο που διέπει τα Πανεπιστήμια, το οποίο δε συνάδει με το περιβάλλον που απαιτείται για να ευδοκιμήσει η Έρευνα.