Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαλόγου Mercator στη Ρώμη

Η Ευρώπη δεν είναι τίποτα, αν δεν είναι μια Ευρώπη αλληλεγγύης

Στο κεφάλαιο της ανθρωπιστικής κρίσης και του προσφυγικού αναφέρθηκε o ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαλόγου Mercator, η οποία διοργανώθηκε στη Ρώμη στις 11-12 Δεκεμβρίου 2016. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του ιδρύματος German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Ρώμη, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Βαρκελώνης.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική μας χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει το «διπλό παιχνίδι» σε βάρος της Ελλάδας και της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους, προκειμένου να προωθήσει την γεωπολιτική της στρατηγική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Άγκυρα οφείλει να καταλάβει πως οι υπογραφές πρέπει να τηρούνται και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό και νομικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην υλοποίηση του οδικού χάρτη για την Παγκόσμια  Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, με έμφαση στην ολοκληρωμένη προσέγγιση έναντι των συγκρούσεων, την εσωτερική ασφάλεια έναντι απειλών όπως η τρομοκρατία και η οικονομική αστάθεια, και τις στρατηγικές επικοινωνίας επενδύοντας στη δημόσια διπλωματία.

«Είναι ζητήματα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας» σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζοντας: «Η Ευρώπη δεν είναι τίποτα, αν δεν είναι μια Ευρώπη αλληλεγγύης. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, ο πόλεμος μεταφέρεται ασύμμετρα, σε άλλα πεδία που δεν είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη γιατί στα θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν υπάρχουν μεγάλες χώρες».