Δελτία Τύπου, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Τη θέσπιση Παγκόσμιου Ταμείου Ανθεκτικότητας για τον Τουρισμό πρότεινε ο Χάρης Θεοχάρης – Υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο στηρίζουν την πρότασή του

Σε μια εξόχως σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας στο συνέδριο Global Tourism Resilience Conference (Συνέδριο για την Ανθεκτικότητα στον Παγκόσμιο Τουρισμό) που διοργανώθηκε στη Τζαμάικα στις 18 Φεβρουαρίου 2025, ο κ. Θεοχάρης εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου Ανθεκτικότητας, ως ένα συμπληρωματικό θεσμικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).

Σύμφωνα με την πρόταση του Χάρη Θεοχάρη, αποστολή του νέου φορέα θα είναι η ευέλικτη και άμεση παρέμβαση σε περιόδους κρίσεων, με τη χορήγηση στήριξης προς ευάλωτες χώρες και κοινότητες, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, στο συνέδριο Global Tourism Resilience Conference, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το όραμά του για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου Ανθεκτικότητας για τον τουρισμό, θεμελιώνοντας την πρότασή του στην εμπειρία της πανδημίας COVID-19. Εστιάζοντας στις έκτακτες ανάγκες που αναδείχθηκαν, αλλά και στις πρακτικές διαχείρισης οι οποίες επινοήθηκαν ακριβώς εξαιτίας της πρωτοφανούς και οικουμενικών διαστάσεων κρίσης που έπληξε σύσσωμο τον τουριστικό κλάδο, ο Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Παγκόσμιο Ταμείο Ανθεκτικότητας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ΠΟΤ, όπως την οραματίζεται ο κ. Θεοχάρης ως υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. Ο ίδιος, άλλωστε, δεσμεύτηκε για την άμεση ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεσμεύομαι πως το Ταμείο δεν θα είναι απλώς μια πρωτοβουλία στα χαρτιά, αλλά θα γίνει βιώσιμο και λειτουργικό εργαλείο ανθεκτικότητας υπό τη νέα ηγεσία του ΠΟΤ -εφόσον, φυσικά, εκλεγώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα τον προσεχή Μάιο».

Θετική ήταν η υποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Χάρης Θεοχάρης, με σημαντικό αριθμό υπουργών Τουρισμού από όλο τον κόσμο να επιδοκιμάζουν με ενθουσιασμό την προοπτική ίδρυσης ειδικού Ταμείου Ανθεκτικότητας για τον Τουρισμό. Υπέρ της πρότασης Θεοχάρη τάχθηκαν κατεξοχήν εκπρόσωποι χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής κ.α. Περιοχών, δηλαδή, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και κατά καιρούς έχουν ασκήσει έντονη κριτική προς το ΠΟΤ για την έλλειψη ενότητας και αποτελεσματικών δράσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχάρης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη διεθνή τουριστική κοινότητα από τη θητεία του ως Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας στη διάρκεια της πανδημίας. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που αναπτύχθηκαν υπό την εποπτεία του για την προστασία, τόσο των ταξιδιωτών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, αποτέλεσαν παγκόσμια πρότυπα, προβλήθηκαν και υιοθετήθηκαν κατά κόρον, αποσπώντας παραλλήλως σημαντικές διακρίσεις.

Ωστόσο, πέραν της πρότασής του για τη θέσπιση ειδικού Ταμείου Ανθεκτικότητας για τον Παγκόσμιο Τουρισμό, με την ομιλία που εξεφώνησε στο Συνέδριο της Τζαμάικας, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το ευρύτερο όραμα και τη στρατηγική του για μια ριζική αναθεώρηση του ρόλου που διαδραματίζει ο ΠΟΤ. Με προτάγματα για το άμεσο μέλλον όπως η ανθεκτικότητα, η διαφάνεια και η αλληλεγγύη μεταξύ των 160 κρατών-μελών του UN Tourism.

Ακολούθως, μετά από την παρουσίαση των βασικών βημάτων για την ενίσχυση του κλάδου και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας εκατομμυρίων ανθρώπων που βιοπορίζονται από τον τουρισμό, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα όπως που θα τον απασχολήσουν κατά προτεραιότητα μετά από την ενδεχόμενη εκλογή του στην θέση του Γενικού Γραμματέα στον ΠΟΤ.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η οικονομική ενδυνάμωση των εργαζομένων στον κλάδο και η προώθηση της ενότητας αντί του διχασμού στους κόλπους του ΠΟΤ. Επίσης, ο Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου Δεδομένων για την Ανθεκτικότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων στον Τουρισμό, τονίζοντας πως «ο τουριστικός τομέας δεν είναι απλώς μια βιομηχανία. Είναι η ραχοκοκκαλιά πολλών εθνών, οικονομιών και ανθρώπινων ζωών. Με την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, θα εξασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα και την επιτυχία του για τις επόμενες γενιές.
» Υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στον τουριστικό τομέα, με καλύτερους μισθούς, με εργασιακή ασφάλεια και δίκαιες αμοιβές. Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να αναγνωρίζεται η αξία των ανθρώπων που τον στηρίζουν
» Η εποχή του κατακερματισμού έχει τελειώσει. Είναι καιρός να ενωθούμε ως κοινότητα του ΠΟΤ, να εστιάσουμε στο έργο που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε προς το συμφέρον της βιομηχανίας μας και των ανθρώπων της».