Άρθρα

Βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν

Η χώρα και κυρίως το Δημόσιο έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Χαρακτηριστικά οι εφορίες έχουν εντολή να μην επιστρέφουν ούτε €50.

Η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα με το κόστος να το επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες. Για 6 μήνες καθυστέρησης φορτωθήκαμε €3,6 δισ. μέτρα, €600 εκατ. το μήνα δηλαδή.

Η κυβέρνηση ανθίσταται ηρωικά υπέρ του ελληνικού λαού. Όμως το αποτέλεσμα τη διαψεύδει και κυρίως είναι βάσιμη η υποψία πως το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι προσεκτικά χορογραφημένο. Δεν υπάρχει η αίσθηση όπως πέρυσι πως πρόκειται για πραγματική ρήξη.

Το Eurogroup θα παρέλθει, μια σύνοδος κορυφής θα δώσει ενδεχομένως τη λύση και θα πορευτούμε όπως ξέρουμε.

Όμως, τι θα έχουμε ακριβώς πετύχει;

Το Ασφαλιστικό θα παραμένει άλυτο όπως και τώρα. Με μειωμένες συντάξεις, με μειωμένα εφάπαξ, με καμία ανταποδοτικότητα και συνεπώς κανένα κίνητρο για να αποταμιεύσει ο εργαζόμενος. Όλοι θα στραφούν στη μαύρη εργασία.

Το Φορολογικό θα συνεχίσει το στραγγαλισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οι μέγιστοι συντελεστές θα ξεπερνούν το 60% (προσμετρώντας την έκτακτη-μόνιμη εισφορά αλληλεγγύης). Ακόμη όμως και στα μικρότερα εισοδήματα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία με νόμιμο τρόπο.

Το πλαίσιο λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι ορθολογικό όταν επιτρέπει, κάποιος με νόμιμους εργαζομένους και πληρώνοντας τους φόρους του, να κερδίζει περισσότερα από όσα θα κέρδιζε ως εργαζόμενος ο ίδιος. Όσο αυτό δεν το δημιουργούμε, μαζί με την πολυπόθητη σταθερότητα δεν θα μπορέσουμε να δούμε μείωση της ανεργίας.

Τα δημόσια οικονομικά, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, θα έχουν καταρρεύσει. Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι εδώ. Το μέρισμα της ΤτΕ ήταν πάνω από €1,1δισ. και έτσι κάλυψε την υστέρηση των φορολογικών εσόδων που ήταν €230 εκατ. περίπου. Αυτό δεν θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως θα οδηγηθούμε με γρηγορότερους ρυθμούς σε ελλείμματα.

Αν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα τι πρέπει να κάνουμε; Με μία φράση: να τα αλλάξουμε όλα.

Πρώτον, άμεση αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου. Η εμπορική περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικά η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σε €120 δισ. και αποφέρει μερίσματα λιγότερο από €500 χιλ! Αντίστοιχα το ΑΣΕΠ πρέπει να τοποθετεί όλους τους ΓΓ και τις διοικήσεις οργανισμών που δεν έχουν εμπορικό σκοπό.

Δεύτερον, άμεση απλοποίηση των δομών του Δημοσίου: Ένας φορέας υπεύθυνος για όλα τα έσοδα, ένας υπεύθυνος για τις παροχές. Ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ τους και απλοποίηση όλων των διαδικασιών.

Τρίτον, ευελιξία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μόνο μέσα από την ευελιξία μπορούμε να εγγυηθούμε τη μόνιμη μείωση της ανεργίας. Αυτό πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος.

Τέταρτον, με όπλο την αποφασιστικότητα στις παραπάνω μεταρρυθμίσεις να απαιτήσουμε το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων. Δεν αντέχει ο λαός άλλες θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

Πέμπτον, πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων, ιδιαίτερα όσων χρωστάνε σε ΟΑΕΕ, εφορία και τράπεζες. Παράλληλα με την αφαίρεση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό των τραπεζών που μόνο έτσι θα μπορέσουν να αιμοδοτήσουν ξανά την ελληνική οικονομία.

Γιατί δεν μπορούν να τα κάνουν αυτά οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και η σημερινή; Γιατί μπαίνουν στον φαύλο κύκλο υποστήριξης των πελατών τους. Αγρότες και ένστολοι παλαιότερα, δημόσιοι υπάλληλοι και χαμηλοσυνταξιούχοι τώρα.

Πρώτα δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις γιατί χτυπάν τους πελάτες τους. Μετά όταν το ΔΝΤ ζητάει τέτοιες μεταρρυθμίσεις για να μπει πάτος στο βαρέλι καταφεύγουν στην «πολιτική» διαπραγμάτευση με Μέρκελ και Ολάντ (ή τους εκάστοτε αρχηγούς). Όταν γίνεται αυτό, οι πολιτικές επιδιώξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας πάντοτε νικάνε. Το χρέος δεν μπορεί να πουληθεί στους Γερμανούς και αυτό πρέπει να το καταλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση όπως ζητάει να καταλάβει η Μέρκελ πως δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας.

Το αποτέλεσμα είναι ο φαύλος κύκλος που ζούμε.

Ο φαύλος κύκλος που μόνο η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού μπορεί να σταματήσει. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας έφεραν εδώ δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Συνυπεύθυνοι για την παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας είναι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί: Όχι στην υποτίμηση είπαν οι Έλληνες πολιτικοί, όχι στο κούρεμα του χρέους οι Ευρωπαίοι. Όχι στις μεταρρυθμίσεις είπαν οι Έλληνες, όχι στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είπαν οι Ευρωπαίοι.

Είναι καιρός να σπάσουμε το φαύλο κύκλο κάνοντας αλλαγές παντού.