Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμό προσφύγων στη Χίο.

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που διαμένουν σε υπαίθριο και πρόχειρα φτιαγμένο καταυλισμό, δίπλα στο hotspot του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ στη Χίο, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Συγκεκριμένα, περίπου 20 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν στηθεί με προχειρότητα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων ανθρώπων, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και χώροι υγιεινής, τα λύματα των εκτός λειτουργίας χημικών τουαλετών από το hotspot της ΒΙΑΛ ρέουν πέριξ των σκηνών, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί υπηρεσία υπό εξαφάνιση.

Επειδή ο εν λόγω  υπαίθριος καταυλισμός θέτει σε κίνδυνο την υγιή διαβίωση των προσφύγων εν όψει μάλιστα του επικείμενου χειμώνα, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-Σκοπεύετε να παράσχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ηλεκτροδότηση στους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στον αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα σε λύματα και χωματερή που συνιστούν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί;

-Ποιες οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε ώστε να κλείσει ο υπαίθριος και προχειροφτιαγμένος καταυλισμός  και ποιος ο σχεδιασμός για την μετακίνηση των προσφύγων σε άλλο χώρο;

Δείτε το κείμενο της ερώτησης: