Από το Βήμα της Βουλής

Είναι αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να καταπολεμήσει τη διαφθορά που βρίσκεται στα «σπλάχνα» της Κυβέρνησής του;

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Μιλάμε για διαφθορά και μόλις ακούσαμε τον υπουργό σε προηγούμενη επερώτηση να λέει πως το πολύπλοκο πλαίσιο για την επιστροφή ΦΠΑ χρειάζεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και να μας λέει με την ίδια πνοή ότι δεν θέλει τα τηλέφωνα στον υπουργό για επιτάχυνση… Όμως το πολύπλοκο πλαίσιο που υπερασπίζεστε δημιουργεί την ανάγκη για τηλέφωνο.

Πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα να έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει η χώρα να πάει μπροστά.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

«Οι λίγοι μήνες της αριστερής διακυβέρνησης απέδειξαν ότι δεν είναι μονόδρομος η φθαρμένη εξουσία,από τη συχνή χρήση και κατά χρησή της. Ότι υπάρχει άλλο μοντέλο εξουσίας, με άλλο ήθος, άλλες πρακτικές,άλλους στόχους.Ότι δεν είναι ιστορική ανάγκη η διακυβέρνηση να αναπαράγει τον εαυτό της και όλες τις παθογένειες της χώρας.Μπορεί να παράγει δημοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, στηριγμένη στο λαό. Και στηρίζοντας το λαό», δήλωνε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας.

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και Κύριοι της Συμπολίτευσης

Πόσο κούφια ακούγονται όλα αυτά….

Πολλώ δε μάλλον όταν τα λέει σε έναν λαό καθημαγμένο, οικονομικά και ηθικά. Έναν λαό που ζητάει εδώ και χρόνια την πολυπόθητη «κάθαρση» που όλοι οι προηγούμενοι την υποσχέθηκαν και κανένας δεν του την έδωσε…

140 και πλέον, μεγάλα και μικρότερα σκάνδαλα μετρήσαμε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας από το 1981 έως σήμερα. Και πόσα άλλα δε βγήκαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας… γιατί  πιθανότατα δεν είχαν «ψωμί» για τους δημοσιογράφους… και όχι γιατί δεν έγιναν.

Και με ελάχιστες εξαιρέσεις, η γενική αίσθηση που υπάρχει στους Έλληνες πολίτες είναι ότι όλοι αυτοί έμειναν ατιμώρητοι.

Σε αυτό λοιπόν τον λαό ήρθατε Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του υποσχεθήκατε ότι είστε οι άφθαρτοι, ότι έχετε το ηθικό πλεονέκτημα θα τιμωρήσετε όσα από τα προηγούμενα μπορείτε αλλά κυρίως: ότι δεν θα επαναληφθεί τίποτα από αυτά….

Τι έχουμε μετρήσει μέσα στους 11 μήνες της Αριστερο-δεξιάς σας διακυβέρνησης; Γιατί μη μας πείτε ότι μόνο 3 μήνες έχει αυτή η κυβέρνηση: Το πρώτο οκτάμηνο δεν ήταν κάποιο παιχνιδι για να μάθετε να κυβερνάτε. Ήταν πραγματικότητα και τη ζήσαμε όλοι μας.

Μετρήσαμε λοιπόν:

– φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από συγγενικά πρόσωπα υπουργών μερικά 24ωρα πριν την επιβολή capital controls,

– υπουργοί- ιδιοκτήτες offshore,

– υπουργοί- μέτοχοι εργοληπτικών εταιρειών,

-υπουργοί- εκατομμυριούχοι που «ξεχνάνε» να δηλώσουν κάποια από τα εκατομμύριά του

Και δεν είναι μόνο οι υποθέσεις με ονοματεπώνυμο. Μιλάτε για αξιοκρατία χωρίς αιδώ.

–       Σκάνδαλο είναι και ο τρόπος κάλυψης των κυβερνητικών θέσεων με υμετέρους.

–       Σκάνδαλο είναι και οι διορισμοί μόνο με κομματικά κριτήρια. Είναι αλήθεια, άραγε, πως ζητάτε το 50% υπέρ του κόμματος σε όσους διορίζετε στις διοικήσεις,  όπως μου καταγγέλουν;

Είναι αλήθεια ότι 35χρονος διορίστηκε δ/νων σύμβουλος στην εταιρεία Enterprise Greece.

Ακούστε βιογραφικό: Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ, σπούδασε χημεία, ενεργός στο φοιτητικό κίνημα, ενταγμένος στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια έκανε μαθήματα θεάτρου και συμμετείχε και σε παραστάσεις.

Με αυτό το βιογραφικό του στηρίζει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις… Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διοικείτε.

–       Σκάνδαλο είναι και η αποπομπή διοικητών νοσοκομείων, μερικών από το τηλέφωνο, καθώς μάζευαν δωρεές στο εξωτερικό

–       Σκάνδαλο είναι και η νομοθέτηση μέσα σε 24 ώρες για θέματα που αλλάζουν τις ζωές 11 εκατομμυρίων κατοίκων αυτής της χώρας.

–       Σκάνδαλο είναι και οι παραιτήσεις των πανεπιστημιακών από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, που καταγγέλουν απαξίωση.

–       Σκάνδαλο είναι και τα χρήματα που δίνονται για εξοπλισμούς, την ώρα που περικόπτονται από την κοινωνική πολιτική.

–       Σκάνδαλο για τους μετακλητούς που μας λέγατε στις προγραμματικές του Ιανουαρίου ότι θα τους μειώσετε σε σχέση με τους 1200 των προηγούμενων: «Άμεσα λοιπόν αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές» μας έλεγε ο Πρωθυπουργός. Τώρα; Το Σεπτέμβριο είχατε 957 μετακλητούς, τα στοιχεία μιλάνε για 1814 το Νοέμβριο. Διπλασιασμός μέσα σε 2 μήνες- Ρεκόρ!!!

Κύριε  Υπουργέ

Το θέμα μας εδώ δεν είναι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, στελέχη τωρινά ή προηγούμενα της κυβέρνησής σας είναι ένοχοι ή αθώοι. Η Βουλή δεν είναι δικαστήριο – οι βουλευτές δεν είναι εισαγγελείς. Μακάρι να αποδειχτούν αθώοι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτιολογίες τους δεν μας πείθουν.

Το εξοργιστικό είναι η στάση σας που όλα γύρω σας καταρρέουν, αλλά εσείς επικαλείστε ακόμα το (εξανεμισμένο πλέον) ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ως αφορμή για να μην κάνετε τίποτα να μην ενεργήσετε. Σας το είχα πει και από αυτό εδώ το βήμα τον προηγούμενο Μάιο: Η απάντηση στην έλλειψη θεσμών, δεν είναι η επίκληση στην εντιμότητα των προσώπων. Οι θεσμοί χρειάζονται. Η νοοτροπία σας είναι ευθεία συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και είναι άκρως επικίνδυνη.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα είναι η έλλειψη στρατηγικής σας, η έλλειψη θέλησης να δράσετε και να κυβερνήσετε.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Για να τελειώσω με κάποια θετικά πράγματα, έχω ήδη μιλήσει για τους τους 10 άξονες εξόδου από την κρίση και πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε από τα θεσμικά.

  • Σύνταγμα : άμεση και αποτελεσματική διάκριση εξουσιών

–       όχι ποδηγέτηση της δικαιοσύνης που είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάμων,

–       όχι στον πειθαρχικό έλεγχο των εισαγγελέων με μια μόνο υπογραφή από έναν μόνο άνθρωπο όπως κάνετε με την τροπολογία στο Σύμφωνο Συμβίωσης

–       όχι στα συνταγματικά πραξικοπήματα

–       ναι στο σεβασμό του Συντάγματος που καταστρατηγείτε καθημερινά,

–       ναι στο σεβασμό της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία

–       ναι στον αυτοσεβασμό της Δικαιοσύνης, γιατί το κύρος της διαφυλάσσεται από τις αποφάσεις της. Οι αποφάσεις της είναι που της δίνουν κύρος

–       ναι στη διαφάνεια και στο συνεχή έλεγχο

Η διαφθορά σας και η ανοχή που επιδεικνύετε, αποδεικνύουν πως είστε η τελευταία φάλαγγα της μεταπολίτευσης. Δεν είστε κυβέρνηση, είστε στην πραγματικότητα γραφείο ευρέσεως εργασίας. Η χώρα δεν μπορεί να σωθεί παρά μόνο όταν φύγετε…