Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη διαφθορά

Μιλάμε σήμερα για τη διαφθορά, το νήμα που ενώνει τη μεταπολίτευση στην πραγματικότητα και βλέπουμε υπουργούς, κύκλους του κ. Καραμανλή ουσιαστικά, να υπερασπίζονται το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού. Βλέπουμε το νήμα που ενώνει τη μεταπολίτευση στην πράξη, σήμερα σ’ αυτή τη συζήτηση.

Μιλάμε για διαφθορά και ακούμε τον υπουργό σε προηγούμενη επερώτηση να μας λέει ότι το πλαίσιο για την επιστροφή του ΦΠΑ είναι πολύπλοκο, είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και να μας λέει με την ίδια πνοή πως δεν συμφωνεί με τα τηλέφωνα στον υπουργό για επιτάχυνση… Μα το πλαίσιο και η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία που υπερασπίζεται είναι αυτή που γεννάει την ανάγκη για το τηλέφωνο στον υπουργό, για να υπάρξει επιτάχυνση για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει αποφασίσει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει μπροστά, για να μπορέσει να έχει τις ελπίδες να κερδίσει κάτι από τη διακυβέρνηση.

Μιλάμε για διαφθορά και ακούμε σήμερα τον κ. Βούτση να απειλεί ότι θα αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, εάν δεν υπάρξει συναίνεση για τις νέες διοικήσεις. Και θα δωθούν που; Σε έναν υπουργό; Πλήρης αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ; Αν αυτό δεν είναι διαφθορά τότε τι είναι; Βέβαια τα ΜΜΕ έχουν «πετάξει», έχουν ήδη πάει στην Κύπρο. Έτσι; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι δε μπορείτε να ρυθμίσετε κανένα τηλεοπτικό τοπίο διότι έχουν όλοι μετακινηθεί ήδη στην Κύπρο και δεν είναι εντός της δικαιοδοσίας σας. Τόσο καλά τα έχουμε καταφέρει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

«Οι λίγοι μήνες της αριστερής διακυβέρνησης απέδειξαν ότι δεν είναι μονόδρομος η φθαρμένη εξουσία, από τη συχνή χρήση και κατάχρησή της.Ότι υπάρχει άλλο μοντέλο εξουσίας, με άλλο ήθος, άλλες πρακτικές, άλλους στόχους. Ότι δεν είναι ιστορική ανάγκη η διακυβέρνηση να αναπαράγει τον εαυτό της και όλες τις παθογένειες της χώρας.Μπορεί να παράγει δημοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, στηριγμένη στο λαό. Και στηρίζοντας το λαό», δήλωνε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας.

Πόσο κούφια ακούγονται όλα αυτά…

Κυρίες και Κύριοι της Συμπολίτευσης

Κύριοι Υπουργοί

Ακούγονται κούφια σε έναν λαό καθημαγμένο, οικονομικά και ηθικά. Έναν λαό που ζητάει εδώ και χρόνια την πολυπόθητη «κάθαρση» που όλοι οι προηγούμενοι υποσχέθηκαν και κανένας δεν έδωσε…

140 και πλέον, τα μεγάλα και μικρότερα σκάνδαλα που μετρήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πόσα δεν μπόρεσαν να μετρηθούν,  γιατί δεν καταγγέλθηκαν ποτέ.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η γενική αίσθηση που υπάρχει στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες είναι ότι έμειναν ατιμώρητοι.

Σε αυτό το λαό ήρθατε και υποσχεθήκατε ότι είστε άφθαρτοι, ότι έχετε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το μυθικό ίσως πλεονέκτημα της Αριστεράς. Το μυθικό πλεονέκτημα και της μεταπολίτευσης το οποίο βλέπουμε ότι είναι χαμένο: ότι δεν θα επαναλάβετε τίποτα από όλα αυτά….

Τι έχουμε μετρήσει μέσα σ’ αυτούς τους 11 μήνες της διακυβέρνησης; Γιατί μη μας πείτε ότι μόνο 3 μήνες έχει αυτή η κυβέρνηση: Κυβερνάτε ήδη σχεδόν 1 χρόνο. Το πρώτο οχτάμηνο δεν ήταν κάποιο παιχνίδι για να μάθετε πώς να κυβερνάτε. Το πλήρωσε ο ελληνικός λαός στην πλάτη του.

Μετρήσαμε:

– φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από συγγενικά πρόσωπα υπουργών μερικά 24ωρα πριν την επιβολή των capital controls,

– υπουργοί- ιδιοκτήτες offshore,

– υπουργοί- μέτοχοι εργοληπτικών εταιρειών,

– υπουργοί- εκατομμυριούχοι που «ξεχνάνε» να δηλώσουν κάποιο από τα εκατομμύριά τους.

Και δεν είναι φυσικά μόνο οι υποθέσεις με ονοματεπώνυμο. Μιλάτε για αξιοκρατία χωρίς αιδώ. Περισσεύει η υποκρισία.

 • Σκάνδαλα είναι και ο τρόπος κάλυψης των κυβερνητικών θέσεων από υμετέρους. Είναι αλήθεια, άραγε, όπως μου καταγγέλουν ότι ζητάτε σε ανθρώπους που διορίζετε το 50% του μισθού τους υπέρ του κόμματος; Είναι αλήθεια; Ισχύει πως δημοσιογράφος προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο γραφείο τύπου των ΕΛΠΕ και πήρε όλες τις χορηγίες από το Δ/ντη του Μάρκετινγκ και τις ελέγχει τώρα αυτός, για τη ροή του χρήματος; Ισχύει αυτό το πράγμα;
 • Σκάνδαλο είναι και οι διορισμοί μόνο με κομματικά κριτήρια.  Σας δίνω ένα παράδειγμα: 35χρονος διορίστηκε δ/νων σύμβουλος στην εταιρεία Enterprise Greece. Ακούστε βιογραφικό: Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ, σπούδασε χημεία, ενεργός στο φοιτητικό κίνημα και ενταγμένος στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια έκανε μαθήματα θεάτρου και συμμετείχε και σε παραστάσεις. Με αυτό το βιογραφικό, στηρίζει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στη χώρα μας … Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργείτε.
 • Σκάνδαλο η αποπομπή των διοικητών νοσοκομείων, μερικών από το τηλέφωνο, τη στιγμή που πέρνανε χρήματα για το νοσοκομείο τους στο εξωτερικό. Ζητούσαν δωρεές.
 • Σκάνδαλο η νομοθέτηση μέσα σε 24 ώρες για θέματα που αλλάζουν 11 εκατομμύρια ζωές.
 • Σκάνδαλο οι παραιτήσεις των πανεπιστημιακών από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, ανθρώπων καταξιωμένων παγκοσμίως.
 • Σκάνδαλο τα χρήματα που δίνονται για εξοπλισμούς, την ώρα που περικόπτονται από την κοινωνική πολιτική
 • Σκάνδαλο για τους μετακλητούς που μας λέγατε ότι εσείς θα έχετε μόνο 680 στις προγραμματικές του Ιανουαρίου αντί 1400 της κυβέρνησης ΝΔ- ΠαΣοΚ. Τώρα; Το Σεπτέμβριο 957 οι μετακλητοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής,  τα στοιχεία μιλάνε για 1814 το Νοέμβριο. Διπλασιασμός μέσα σε 2 μήνες!!! Τα ξεχάσατε όλα όσα λέγατε…

Κύριοι Υπουργοί

Το θέμα μας εδώ δεν είναι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είναι ένοχοι ή αθώοι, όλα αυτά τα στοιχεία αυτά που ακούω. Δεν είμαστε εμείς εδώ δικαστήριο. Μακάρι να αποδειχτούν αθώοι.

Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ όλα καταρρέουν, εσείς ακόμα ασχολείστε με το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ως αφορμή για να μην κάνετε τίποτα. Να μην ενεργήσετε. Σας το είχα πει και από αυτό εδώ το βήμα τον περασμένο Μάιο: Η απάντηση στην έλλειψη θεσμών, δεν είναι η επίκληση στην εντιμότητα των ανθρώπων. Οι θεσμοί χρειάζονται. Η νοοτροπία αυτή είναι ευθεία συνέχεια της νοοτροπίας της μεταπολίτευσης και πάντως των τελευταίων κυβερνήσεων και είναι άκρως επικίνδυνη.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα είναι η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη θέλησης να δράσετε και να κυβερνήσετε.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι για να τελείωσω με κάποια θετικά πράγματα. Κάποιες προτάσεις.

Έχω ήδη κάνει προτάσεις για τους τους 10 άξονες εξόδου από την κρίση. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε από τα θεσμικά. Πρέπει να γίνεται σεβαστός ο νόμος.

 • Σύνταγμα : άμεση και αποτελεσματική διάκριση εξουσιών
  • όχι ποδηγέτηση της δικαιοσύνης που είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάμων,
  • όχι στον πειθαρχικό έλεγχο των εισαγγελέων και δικαστών με μια μόνο υπογραφή όπως πραξικοπηματικά προσπαθείτε να περάσετε στο Νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης
  • όχι λοιπόν σε συνταγματικά πραξικοπήματα
  • ναι στο σεβασμό του Συντάγματος που καταστρατηγείτε καθημερινά,
  • ναι στο σεβασμό της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία
  • ναι στον αυτοσεβασμό της Δικαιοσύνης, γιατί το κύρος της διαφυλάσσεται από τις αποφάσεις που παίρνει
  • ναι στη διαφάνεια και στο συνεχή έλεγχο

Η διαφθορά σας και η ανοχή που επιδεικνύετε στη διαφθορά, αποδεικνύουν πως είστε η τελευταία φάλαγγα της μεταπολίτευσης. Δεν είστε κυβέρνηση, είστε στην πραγματικότητα γραφείο ευρέσεως εργασίας. Η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί παρά μόνο όταν φύγετε…