Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση Χ.Θεοχάρη για τον έλεγχο των τεσσάρων υπερθεματιστών των καναλιών

Σάπιο τελικά το βασίλειο της Δανιμαρκίας

Διαστάσεις που η κυβερνητική προπαγάνδα αδυνατεί πλέον να συγκαλύψει προσλαμβάνει το τρίγωνο διαπλοκής κράτους-ΜΜΕ-τραπεζών, το οποίο σχημάτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με μοχλό την Τράπεζα Αττικής.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις πώς ο εκλεκτός της εργολάβος έλαβε 150% περισσότερα δάνεια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα όπως περιγράφεται, με σκανδαλωδώς χαμηλά επιτόκια και χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.
Με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν τεράστια ποσά δανείων και μάλιστα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας την οποία πληρώνουν οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες;

-Με ποια επιτόκια χορηγήθηκαν τα δάνεια Καλογρίτσα;
-Πώς μπόρεσε ο συγκεκριμένος υπερθεματιστής να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος είχε παγώσει τις χορηγήσεις της Τράπεζας Αττικής προς αυτόν;

Και ενώ σε επίπεδο δηλώσεων η κυβέρνηση αναμασάει συνεχώς  την καραμέλα ότι δήθεν μάχεται τη διαπλοκή, σε επίπεδο αποκαλύψεων βλέπουμε να σκιαγραφείται μια διαδρομή όπου ένας εργολάβος παίρνει δουλειές από το Δημόσιο, δημιουργώντας ένα κεφάλαιο βάσει και μελλοντικών πληρωμών, το χρησιμοποιεί για να πάρει δάνειο για να «χτίσει» κανάλι, το οποίο στη συνέχεια θα αποπληρώσει με έσοδα από την κρατική διαφήμιση.
Σε αυτή τη διαδρομή αποκαλύπτεται πως ένας υπερθεματιστής  είχε ανοικτά μέτωπα με τις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και δάνεια μαμούθ χωρίς εξασφαλίσεις από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργούσε ως κομματικό «παραμάγαζο».

Δυστυχώς, ακόμα και στον πιο καλόπιστο αυτή η διαδρομή χρήματος και εξουσίας ξυπνά πολιτικά μνήμες από την περίοδο Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης.

Επειδή τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένη περίπτωση και ο φάκελος της υπόθεσης Τράπεζα Αττικής φαίνεται ότι βρίθει από χείριστες πρακτικές χορηγήσεων και διαχείρισης κινδύνων, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με θέμα τον φορολογικό και ασφαλιστικό έλεγχο των τεσσάρων εταιριών που υπερθεμάτισαν στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης