Από το Βήμα της Βουλής

Η αυτοδιαχείριση πτωχευμένων εταιρειών επιτομή της βιομηχανική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την αναστολή των πλειστηριασμών για τις εταιρείες ΦΙΛΚΕΡΑΜ και ΕΝΚΛΩ, την οποία η Κυβέρνηση έφερε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παραμονή πρωτοχρονιάς, ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, κατηγόρησε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οραματίζεται μια βιομηχανική πολιτική μέσω αυτοδιαχείρισης πτωχευμένων εταιρειών.

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως μια μειοψηφία οκτώ απολυμένων εργαζομένων στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, θυγατρικής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, στηριζόμενη και από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει το χώρο της μητρικής εταιρείας προωθώντας το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης και παράγοντας προϊόντα άσχετα με το αρχικό αντικείμενο των εταιρειών αυτών. Συγκεκριμένα λόγω έλλειψης οποιουδήποτε σχετικού μηχανολογικού εξοπλισμού η εν λόγω ομάδα παράγει υγρά σαπούνια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υπογράμμισε ότι, και στις δύο εταιρείες η πλειοψηφία των απολυμένων επιθυμεί την πραγματοποίηση των εκποιήσεων ώστε να λάβουν δεδουλευμένα και απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλοι αυτοί έχουν καταστεί όμηροι μικρών ακραίων μειοψηφιών, διαφόρων συμφερόντων και των ιδεολογικών εμμονών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. “Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε εργαζομένους που καταπατούν τα δικαιώματα και την περιουσία άλλων εργαζομένων”, δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει αν δεν προχωρήσουν οι εκποιήσεις πτωχευμένων εταιρειών, ώστε αυτές να πωληθούν σε νέους επενδυτές που θα  δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Από την μεριά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Αντωνοπούλου δήλωσε πως  στόχος της Κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία εγκαταλελειμμένων εταιρειών που έχουν πτωχεύσει ακόμα και μέσω συνεταιριστικών σχημάτων.