Τηλεόραση

Η πολιτική βούληση στα θέματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος δεν αρκεί

Στις υποθέσεις των εμβασμάτων μόλις το 5% έχει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο που κατά μέσο όρο είναι 600.000 ευρώ ανά υπόθεση. Για το 60% των περιπτώσεων μάλιστα τα αποτελέσματα είναι μηδενικά, ειδικά μετά την χαλάρωση των κριτηρίων ελέγχου”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή checkpoint στην τηλεόραση του Alpha.

Συνέχισε  λέγοντας πως “θα πρέπει όμως να επισημανθεί κάτι σχετικά με τις παραγραφές και τη διαδικασία ελέγχου, εξαιρώντας τη λίστα Λαγκάρντ που όντως αποτελεί ειδική περίπτωση: τα χρήματα δεν έρχονται στα δημόσια ταμεία από τους ελέγχους αλλά από τη συμμόρφωση. Για κάθε 1 ευρώ που εισπράττουμε από ελέγχους, εισπράττουμε 20 ευρώ από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων. Οι έρευνες δείχνουν πως αν το Δημόσιο απασχολεί πόρους σε υποθέσεις που είναι κοντά στην παραγραφή η αποτελεσματικότητα πέφτει ακόμα περισσότερο, καθώς στατιστικά αποτελέσματα έρχονται πιο εύκολα από πρόσφατες υποθέσεις”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού τόνισε πως η διαδικασία της αυτοκαταγγελίας φέρνει αποτελέσματα αν υπάρχουν αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο πολίτης θεωρεί πως ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι ικανός να τον εντοπίσει, δεν θα την χρησιμοποιήσει.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια θα είναι η αύξηση της ανισότητας του εισοδήματος. Ένα πρόβλημα που θα παραμένει έντονο καθώς το κεφάλαιο έχει την ικανότητα να κινείται εύκολα και άρα να αποφεύγει τη φορολόγηση. Αναφορικά με τα θέματα φοροδιαφυγής της χώρας ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως η Κυβέρνηση ως τώρα δήλωνε πως αρκεί η πολιτική βούληση για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. Είναι πλέον φανερό πως χωρίς επιχειρησιακή ικανότητα η πολιτική βούληση δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα.