Ανακοινώσεις

Και τα προνοιακά επιδόματα στο βωμό του κυνηγιού πρωτογενών πλεονασμάτων

Να ποια είναι η κοινωνική ευαισθησία της πρώτης φοράς Αριστερά! Θεωρεί τα προνοιακά επιδόματα ως εισόδημα που απαλλάσσεται μεν από το φόρο (εισοδήματος), προσμετρείται όμως στα συνολικά εισοδήματα. Αποτέλεσμα: χιλιάδες δικαιούχοι θα δουν όχι μόνο αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης που πρέπει να καταβάλουν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν άλλες κοινωνικές παροχές και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. υπουργός θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχαμε υποβάλει στις 13/4/2016 μετά από 3,5 (!) μήνες. Μας είπε ότι: «ένα ποσό χαρακτηρίζεται ως εισόδημα όταν υπάρχει περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης και τακτική εκμετάλλευση της πηγής αυτής». Θεωρεί δηλαδή ο κ. υπουργός ότι η αναπηρία είναι ένα είδος «κεφαλαίου» το οποίο εκμεταλλεύονται οι «δικαιούχοι» για να αποκτήσουν εισόδημα (!) Μόνο ντροπή θα έπρεπε να προκαλεί αυτή η αντιμετώπιση του προβλήματος!

Κανένα λάθος δεν υπάρχει στη θέση αυτή του υπουργείου. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, στη γραμμή της υπερφορολόγησης κάθε ποσού – βαφτίζοντας το «κρέας- ψάρι» και το «προνοιακό επίδομα- εισόδημα».

Ο κ. υπουργός δε μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για το σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της φορολογικής αντιμετώπισης των επιδομάτων και διαχωρισμός τους ανάλογα με τη φύση και το σκοπό που δίνονται. Άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς σχέδιο – με μόνο σκοπό να εισπράξει ό,τι μπορεί από όπου μπορεί στο βωμό του ανελέητου κυνηγιού πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ας μας εξηγήσει επιτέλους ο ανάλγητος κ. Αλεξιάδης, ο αναίσθητος κ. Τσίπρας σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.