Ραδιόφωνο

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο κ. Τσακαλώτος – Alpha 989

«Το πρωτοφανές στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ είναι πως ενώ η εξεταστική επιτροπή αναζήτησε ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν κατέληξε σε πρόσωπα, παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι θα στείλει το πόρισμα στον εισαγγελέα για να βρει εκείνος ευθύνες», τόνισε ο  Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Alpha 98.9, στον Δήμο Βερύκιο και τον Σπύρο Λάμπρου. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αντισυνταγματικό, όλη η διαδικασία έγινε για το θεαθήναι. Το πολιτικό μας σύστημα είναι βαθιά ριζωμένο στη μεταπολίτευση, παρακολουθούμε τις σκιαμαχίες του παρελθόντος. Έτσι δεν θα προχωρήσουμε μπροστά». 

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σημείωσε πως «ο κ. Τσκαλώτος είναι πολύ πιεσμένος από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση υπολόγισε λανθασμένα ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου σε χώρες της Ευρώπης θα έπαιρνε τη λύση που ήθελε για να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Συνέβη το αντίθετο. Οι ξένοι σκληραίνουν τη στάση τους για λόγους εσωτερικούς και επικοινωνιακούς και έτσι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Κάποιοι πιο ισχυροί στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη λήψη μέτρων αλλά δεν ξέρουν όλα τα δεδομένα». 

Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία των 153 δεν πρόκειται να σπάσει, θα χρειαστούν οι βουλευτές περισσότερο μασάζ για να τους αναλυθεί η κατάσταση».

Για το σενάριο που έχει ακουστεί περί ενισχυμένης πλειοψηφίας σημείωσε: «Ενισχυμένη πλειοψηφία στα μέτρα δεν πιστεύω να ζητήσει η κυβέρνηση γιατί δεν θα την πάρει. Αν τεθεί το δίλημμα 180 ή εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης που ζητάει από το πρωί ως το βράδυ εκλογές δεν πρόκειται να τις αποτρέψει».

«Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε», πρόσθεσε, «είναι η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού. Έκανε ένα βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές του. Από τη συμφωνία χωρίς ένα ευρώ μέτρα, είπε ότι θα φέρουμε μια συμφωνία χωρίς να συμβιβαστούμε σε θέματα αρχών».

Σε σχέση με την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο ανεξάρτητος βουλευτής ξεκαθάρισε: «Από την πλευρά μου δεν πρόκειται να ψηφίσω τα μέτρα και είμαι κατηγορηματικός. Θεωρώ ότι είναι αδιέξοδη η λογική της διαπραγμάτευσης. Η λογική των δανειστών και η αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα. Το γεγονός ότι έχασε κάθε πολιτικό κεφάλαιο από τον τρόπο που έδωσε το μέρισμα στους συνταξιούχους, πληρώνει σήμερα ο κ. Τσακαλώτος».