Ραδιόφωνο

Νούμερο ένα εχθρός της χώρας η ανεργία – Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν καθαρά απόφαση της κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι βουλευτές της εξάλλου είπαν ότι αποτελούν ταξικό εχθρό όσοι στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5. Συνέχισε τονίζοντας πως σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία μπορεί να επιβληθεί είτε ο κύριος συντελεστής, είτε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και προέβλεψε πως η κυβέρνηση θα δηλώσει πως οι προτάσεις της για 13%-6% δεν έγιναν δεκτές από τους εταίρους. Ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως η ιδιωτική εκπαίδευση δεν σηκώνει ΦΠΑ. Πολλά σχολεία θα κλείσουν ενώ πολλές οικογένειες θα κατευθυνθούν από τα φροντιστήρια στα «μαύρα ιδιαίτερα».

Στο μέτωπο της οικονομίας σχολίασε πως τα νέα ληξιπρόθεσμα της τάξεως του 1,5 δις ευρώ μόνο τον Σεπτέμβριο, η υστέρηση άνω των 4 δις ευρώ στα δημόσια έσοδα και το γεγονός ότι το 1/6 όσων υπάχθηκαν στην ρύθμιση των ταμείων την έχουν ήδη χάσει σηματοδοτούν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και τον αυξημένο κίνδυνο ως βεβαιότητα επιβολής νέων φόρων εκ μέρους της κυβέρνησης. Επισήμανε πως λύση δεν αποτελεί ούτε η διαπραγμάτευση, που απλά ανακυκλώνει τη μιζέρια, ούτε το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα ψέμα, αλλά η προσέλκυση επενδύσεων από τους Έλληνες, που έχουν χρήματα εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και από τους ξένους.

Συνεχίζοντας τόνισε πως το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν μαζική αύξηση του κινδύνου της φτώχειας στους ανέργους, ενώ μάλιστα αυτή η κατηγορία συνανθρώπων μας έχει αυξηθεί κατά 50% μέσα στη κρίση και ταυτόχρονα ο κίνδυνος της φτώχειας παρά τη μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν έχει αυξηθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους, υπογραμμίζει το γεγονός ότι νούμερο ένα εχθρός της χώρας είναι η ανεργία και η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υποστήριξε πως σε αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφώσει αυτή η κυβέρνηση η προσέλκυση επενδύσεων είναι αδύνατη. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει ήταν να δοθεί ένα σήμα ενότητας, να σταματήσει η όλη συζήτηση για διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθούν δύο αξιολογήσεις πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, δίνοντας έτσι σήμα στις αγορές και στην επενδυτική κοινότητα για την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει. Αντί αυτού ακόμα εκκρεμούν οι δράσεις του Σεπτέμβρη και μάλιστα όχι οι νομοθετικές (το κοινοβούλιο έκανε το καθήκον του) αλλά οι Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς είναι φανερό πως έχουμε υπουργούς που δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Κλείνοντας ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως το πρόγραμμα όπως είναι η κατάσταση τώρα δεν βγαίνει, καθώς αποτελεί το ένα πόδι της οικονομίας, που δίνει κάποιες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχεία. Το άλλο πόδι είναι οι επενδύσεις. Για να έρθουν αυτές θα πρέπει να σταματήσουν οι πειραματισμοί με το φορολογικό, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να μεταρρυθμιστεί και να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη, να υπάρξει σταθερότητα στο πλαίσιο, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων.