Εκδηλώσεις

Ο Χάρης Θεοχάρης στις ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης από τις 18 έως τις 21  Μαρτίου, σε μία κρίσιμη περίοδο για την εμπέδωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της  επίσκεψής του, είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αποτέλεσαν επίσης βασικό αντικείμενο της συζήτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Μπράιν Μακ Κόλεϋ και την κ. Έιμι Μεντέαρις διευθυντή και υποδιευθύντρια αντίστοιχα του τμήματος για τη Νότια Ευρώπη και την Ευρασία, του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η θέση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης του κ. Θεοχάρης με τον κ. Ροχίτ Νεπάλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Έμιλι Στολ επικεφαλής της διεύθυνσης για την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε γεύμα εργασίας με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής (AJC), όπου αναλύθηκαν οι προοπτικές προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα μας, καθώς και η ουσιαστική εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής  του, ο κ. Θεοχάρης έδωσε ομιλίες σε  δύο σημαντικά think-tank. Συγκεκριμένα, υπήρξε κεντρικός ομιλητής στο ινστιτούτο Rand International με αντικείμενο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή και αμυντική συνεργασία καθώς και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ομιλία πραγματοποίησε επίσης στο αμερικανικό ινστιτούτο Carnegie Endowment for International Peace.

Ο Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας αλλά και στην εκδήλωση της Hellenic National Society. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η επαφή με τον κ. Βασίλη Μοσαΐδη, εκτελεστικό διευθυντή της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΧΕΠΑ), στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, όπου έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα προσφοράς υγειονομικού εξοπλισμού σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Τέλος σημαντικές επαφές πραγματοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην αμερικανική Βουλή όπου συζητήθηκαν θέματα ελληνοκεντρικού ενδιαφέροντος.