Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια για τις Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

Θετικά τα όσα μας είπε ο κ. Υπουργός για την τροπολογία για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα των συνταξιούχων. Είναι βέβαια ενδιαφέρον αυτό που είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: ότι δεν είχαν εγγραφεί τα ποσά αυτά στον Προϋπολογισμό. Υπάρχουν και άλλα ποσά κ. Χουλιαράκη που δεν έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό;

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ήρθε επιτέλους η στιγμή για το μυστικό όπλο της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα και στα καύσιμα. Είχε προαναγγελθεί εξάλλου από τον κ. Μάρδα και τον κ. Νικολούδη στις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου 2015.

 

Τι θα εισπράξετε με αυτό το νομοσχέδιο; Άγνωστο ποσό μας λέει η έκθεση του ΓΛΚ.2,3 δις προσδοκούσε ο κ. Μάρδας από την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων και 2,5 δις ο κ. Νικολούδης από τις λίστες. Άφαντα, τη στιγμή που τους επόμενους μήνες θα ασχολούμαστε με το αν θα πέσει ο κόφτης ή όχι.

 

Ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα ότι επιτέλους το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση. Επιτρέψτε μου να θυμίσω τις προσωπικές μου ενέργειες σε σχέση με  την ιχνηλασιμότητα. Κάναμε με το ΓΧΚ τεχνική μελέτη για ιχνηθέτη στα καύσιμα, αλλά δε βρέθηκε ιχνηθέτης που δεν ξεπλένεται. Τότε μίλησα και με την Ιρλανδία η οποία σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία έψαξε και βρήκε έναν καλό ιχνηθέτη, αλλά η ανάδοχος εταιρεία δεν ενδιαφερόταν λόγω του μεγέθους της ελληνικής αγοράς. Στα καπνικά, κάναμε τις μελέτες που έθεσαν τις βάσεις για τις σημερινές διατάξεις. Προσέξτε μόνο τη συμβατότητα με τους κανονισμούς της ΕΕ και τις αλλαγές που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και φυσικά διασφαλίστε την ανεξαρτησία από τις εταιρείες καπνικών. Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο το είχαμε ξεκινήσει με τη Διϋπουργική Επιτροπή που φτιάξαμε το 2014 με συμμετοχή του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Λιμενικού μεταξύ άλλων, κάτω από την εποπτεία μου.

 

Τα θετικά σταματούν κάπου εδώ.

 

Κ. Αλεξιάδη με το νομοσχέδιο αυτό, αν είχατε στοιχειώδη ευαισθησία θα έπρεπε να παραιτηθείτε.

Πώς έρχεστε και φέρνετε αυτή τη διάταξη για τα πρόστιμα;

Επαναφέρετε τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης, τα οποία εσείς ο ίδιος είχατε καταργήσει πριν από εννιά μήνες. Αντί να προχωρήσετε τότε σε εξορθολογισμό των προστίμων, τα καταργήσατε συνολικά  και παραδέχεστε ότι αυτή σας η επιλογή ήταν καταστροφική για τα δημόσια έσοδα.

Μια παρένθεση: Εδώ και μέρες ξεκινήσατε μια εκστρατεία ψεύδους για το τι έχετε εισπράξει από λίστες. 1 δις ακούμε τη μια φορά, 800 εκ. την άλλη, 136 εκ. είπε πριν λίγο ο κ. Καμμένος. Μόνο η ασάφεια δείχνει το ψεύδος.

Η αλήθεια;

Παραθέτω τα πιο πρόσφατα στοιχεία Απριλίου 2016 της ΓΓΠΣ. 58,8 εκ το ΚΕΜΕΕΠ, 21,5 εκ το ΚΕΦΟΜΕΠ. 80 εκ. συνολικά. Πού είναι τα έσοδα φαντομάς;  Στη φαντασία σας.Και επιπλέον.Τα φορολογικά έσοδα είναι οριακά ως τώρα. Αν είχατε 1 δις από λίστες, τότε έχετε υστέρηση 1 δις από τα τακτικά έσοδα.

 

Ήμουν και είμαι υπέρμαχος του εξορθολογισμού των προστίμων του ΚΒΣ. Σας το έλεγα όταν συζητούσαμε για τα προαπαιτούμενα: «Πρόστιμα υπάρχουν πια μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ. Για παράδειγμα οι γιατροί που δεν έχουν ΦΠΑ, δεν θα έχει πια νόημα να στέλνουμε την εφορία στα ιατρεία. Γιατί δεν υπάρχει πρόστιμο πια αν ο γιατρός δεν κόψει απόδειξη. Πάνε οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα συνεργεία που βγαίνουν στο Κολωνάκι και κόβουν πρόστιμα. Αφήστε που δεν θα έχουν νόημα και όλες οι περιπτώσεις των μικροαποδείξεων στα μπαρ. Ένα μπαρ με €10-€20 μη κομμένη απόδειξη θα έχει €1,5-€3 πρόστιμο. Δεν θα αξίζει ούτε η βενζίνη του εφοριακού που πήγε στο μπαρ να κόψει πρόστιμο». Μη λέτε ότι δεν τα ξέρατε. Σας τα είχαμε πει.


Ομολογείτε πως κάνετε λάθος σαν μαθητευόμενοι μάγοι. Το παίρνετε πίσω. Όμως και με τη νέα διάταξη πρόστιμα υπάρχουν μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ. Γιατροί, φροντιστήρια, κάθε υπηρεσία που απαλλάσσεται του ΦΠΑ στο απυρόβλητο.

 

Το άρθρο 45. Τι κάνετε; Δίνετε παράταση στην περίοδο χάριτος από πρόστιμα στους μεγάλους. Έχετε χαρίσει εκατομμύρια σε μεγάλους φοροφυγάδες, που αφού τα γλυτώσανε από τη Μύκονο, έκαναν το γάμο τους στη Ρώμη, στην υγεία των φορολογούμενων και βάζετε πρόστιμα στις τυρόπιτες. Λίγη ντροπή δε βλάπτει.

 

Γιατί εξαιρείτε το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών; Γιατί το «μπάχαλο» του Δημοσίου να μη το βλέπει ο πολίτης; Φτιάξτε ειδικές λίστες, όχι εξαίρεση. Και τέλος, γιατί να μπορεί ο ΓΓΔΕ να θεσπίζει επιπλέον εξαιρέσεις; Ας οριζόταν όλο το πλαίσιο με απόφαση ΓΓΔΕ ή όλο το πλαίσιο αποκλειστικά με νόμο. Και εδώ αφήνετε «παραθυράκια».

 

Και ερχόμαστε στην τελευταία, χθεσινή, τροπολογία του κ. Αλεξιάδη.

 

Να ξεκινήσω με δύο προτάσεις: Στη διάταξη για το Φορολογικό Πιστοποιητικό, συμφωνούμε να είναι αυτό προαιρετικό, αλλά προσθέστε στο τέλος της πρώτης παραγράφου: «να λαμβάνεται υπόψη στα κριτήρια επιλογής για τον έλεγχο της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 26 του 4174/2013».

 

Αναστέλλετε την πληρωμή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια για το 2016. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον φόρο στα χωράφια. Να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Πόσο φόρο; 230εκ. μας λέει το ΓΛΚ. Δεν τον καταργείτε. Απλώς λέτε: Του χρόνου δεν θα κυβερνώ οπότε θα είναι άλλου το πρόβλημα.  Εδώ φαίνεται το σχέδιο σας για εκλογές.

 

Γιατί εξαιρείτε την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα από τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων στη ΓΓΔΕ έως 31.12.2016; Και μάλιστα ενόψει της σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Να θυμίσω ότι με τον νόμο σύστασης της ΑΑΔΕ του Μαΐου, όσοι ορίζονται τώρα διευθυντές προχωράνε και στην νέα αρχή. Αυτό είναι φαυλότητα κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι. Βολεύετε τα δικά σας παιδιά για να προλάβετε τις εξελίξεις γιατί μετά δεν θα έχετε τον έλεγχο.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Βαρεθήκαμε να ξεκινάτε με βαρύγδουπες εξαγγελίες, να βλέπετε πόσο μακριά ήσασταν από την πραγματικότητα, να τα αλλάζετε όλα, να προσθέτετε άσχετες διατάξεις και τροπολογίες και το τελικό αποτέλεσμα να μην το αναγνωρίζει κανείς. Καταλήξαμε το σημαντικότερο θέμα συζήτησης σήμερα να είναι η άτακτη υποχώρησή σας στον ΕΝΦΙΑ.

Η αρχή του τέλους για την κυβέρνησή σας ήρθε και δεν σας σώζει να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα με το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο: Δείτε τα βήματα: Τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, ήττα με τον ΕΝΦΙΑ, διάλυση αγοράς εργασίας, διώξιμο των επιχειρήσεων λόγω ασφαλιστικών εισφορών, παθητική παρακολούθηση της έκρηξης των πτωχεύσεων τύπου Μαρινόπουλου και JetOil, ακύρωση της χρηματοδότησης του ΕΕΕ και τέλος το μεγάλο δίλημμα:

Νέα μέτρα ή κόφτης.

Θα πέσει κόφτης, μην ανησυχείτε.

Κόφτης στη θητεία της αναίσθητης και ανίκανης κυβέρνησής σας.