Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο

Σας ψήφισαν για απλή λογική και πουλάτε απλή αναλογική

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τι παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες;

Την ήττα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει 200 βουλευτές.

Τη συμφωνία με την ΧΑ, συμφωνία που ανέλαβαν να ξεπλύνουν δηλώσεις περί της αοσμίας και της αχρωμίας της ψήφου – αλήθεια πόσο μοιάζει με αυτό όσα λένε όσοι δέχονται πληρωμές από χρήματα εγκληματικών οργανώσεων πως το χρήμα δεν μυρίζει.

Την κατάρρευση της συμφωνίας όταν δεν βρέθηκαν οι 200 που απαιτούνταν.

Την αμηχανία όλων των κομμάτων που αυτή η άκαιρη συζήτηση προκάλεσε. Μια συζήτηση που ενδιαφέρει λίγους και σίγουρα όχι αυτούς που μας έχουν ανάγκη: Όσους είναι στο νέο πρεκαριάτο, στην ανεργία, στην απλήρωτη εργασία, στη μαύρη εργασία, όσους δεν μπορούν να ανακτήσουν στοιχειώδη έλεγχο στη ζωή τους γιατί τους πνίγουν υποχρεώσεις και χρέη.

Αυτούς πρέπει να σκεφτούμε σήμερα. Τι χρειάζονται; Με μια λέξη σταθερότητα. Ασφάλεια.

Το προσφέρετε αυτό; Τους δίνετε αυτό που είναι αναγκαίο για να ζήσουν; Όχι.

Τώρα κάνετε το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε: προκαλείτε μόνιμη πολιτική αστάθεια στη χώρα με την πρότασή σας για απλή αναλογική και πλήρη κατάργηση του μπόνους.

Με δυο λόγια: σας ψήφισαν να φέρετε την απλή λογική και αφού δε μπορείτε να τη φέρετε, πουλάτε απλή αναλογική.

Γιατί το κάνετε;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει πως η απλή αναλογική σήμερα επιτελεί δύο στόχους για την κυβέρνηση.

Ο πρώτος είναι να αφαιρέσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού καταρρέετε κοινωνικά, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και νίκης στις εκλογές, τουλάχιστον να μη μπορεί να κυβερνήσει κανείς άλλος.

Αυτό δείχνει σε τι κατάσταση αδυναμίας είναι η κυβέρνηση σήμερα. Δείχνει απελπισία και αναδεικνύει την στρατηγική ήττα που αύριο θα υποστείτε. Σηματοδοτεί την αρχή του τέλους σας.

Ας μην έχει καμία αμφιβολία καθένας από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Σήμερα, η ήττα αυτή είναι του Μαξίμου. Όμως από το Μάρτιο, όταν θα τελειώσει η περίοδος της λίστας, η σημερινή ήττα θα είναι και προσωπική, δική σας. Τότε, με τον σταυρό, κάθε ψήφος που δώσατε εδώ μέσα θα σας βαραίνει και θα εμποδίζει την επανεκλογή σας.

Φανερώνει επίσης πως οι εκλογές πλησιάζουν γρήγορα. Δε μπορείτε να πείσετε πως φέρατε εκλογικό νόμο 3 χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Δείχνει τέλος πως έχετε απωλέσει κάθε ηθικό φραγμό. Όλος ο ελληνικό λαός παρακολουθεί με δέος πως ξεπουλήσατε κάθε αρχή σας. Κάθε αριστερή σκέψη που πέρασε από το μυαλό σας για να κρατήσετε την καρέκλα και όσα αυτή σας εξασφαλίζει. Σας λέει η ΝΔ πως δεν είστε αριστεροί. Λάθος μεγάλο. Δεν υπάρχει μία αριστερά και αυτό το ξέρει ο καθένας. Εσείς είστε αριστεροί. Οι αριστεροί που όταν συλλαμβάνονταν πουλούσαν τους συντρόφους τους για να σωθούν οι ίδιοι. Αυτοί οι αριστεροί είστε. Την άλλη αριστερά την εκπροσωπούσαν οι σύντροφοι που  διώξατε  από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε η ανήθικη αριστερά.

Ακόμη και έτσι όμως, σήμερα ξεπερνάτε κάθε όριο. Σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα αφού δεν μπορείτε να την κρατήσετε εσείς. Σήμερα βάζετε βόμβα στο Μαξίμου σαν γνήσιοι καταληψίες που είστε, ώστε να μη μπορέσει να φτιαχτεί ξανά κυβέρνηση στη χώρα. Όχι δεξιά ή αριστερή παρένθεση. Εθνική παρένθεση φτιάχνετε. 

Ο δεύτερο στόχος σας, είναι να εκβιάζετε τη στήριξη των δανειστών με την απειλή χάους στη χώρα. Και οι δανειστές θα σας στηρίζουν για να περνάτε την πλήρη απορρύθμιση των πάντων χωρίς σχέδιο, λογική ή στρατηγική.

Η νέα συλλογική προσπάθεια την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως κοινοβουλευτικό της μέλος, η Δημοκρατική Ευθύνη θα κρατήσει συνεπή στάση.

Δεν είναι η ώρα των προσωπικών συμβιβασμών.

Δεν είναι η ώρα των προσωπικών στρατηγικών.

Είναι η ώρα της Ευθύνης, ατομικής του βουλευτή και συλλογικής της κίνησης.

Είναι η ώρα της στρατηγικής σκέψης και της εξόδου από την κρίση.

Η Δημοκρατική Ευθύνη αυτό θα κάνει και σήμερα και πάντα. Με αίσθημα ευθύνης θα αποφασίζει χωρίς να σκέφτεται το ειδικό μικροκομματικό της συμφέρον.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι που μπορεί να έχει πρόσκαιρό κέρδος για εμάς ενώ προκαλεί μόνιμη ζημιά την χώρα.

Θέλετε να φέρετε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα;

Το μαύρο χρήμα είναι στις μεγάλες περιφέρειες και ιδιαίτερα στη Β’ Αθηνών. Η δύναμη των καναλιών και των ιδιοκτητών τους είναι εκεί. Τις σπάτε; Όχι; Γιατί; Μήπως για να κλείσετε το μάτι στη διαδικασία των αδειών και σε όσους έχετε υποσχεθεί πως θα πάρουν μία άδεια; Μήπως αυξάνετε την αξία της άδειας με το να μη σπάτε σήμερα τις μεγάλες περιφέρειες;

Τι κάνετε με την εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα;

Κατά τεκμήριο τα μικρά κόμματα είναι αρχηγοκεντρικά και εν πάσει περιπτώσει είναι περισσότερο αρχηγοκεντρικά από τα μεγάλα. Η πλήρης κατάργηση του μπόνους τα ευνοεί. Θεσπίζετε υποχρεώσεις όπως την υποχρεωτική επιλογή των υποψηφίων με εσωκομματικές εκλογές όπως η Δημοκρατική Ευθύνη κάνει με το καταστατικό της; Μήπως δεν είναι και η ίδια η δομή των κομμάτων που μας έφερε εδώ στην πτώχευση;

Η απλή αναλογική υπηρετεί την πιστή νομοθετική εκπροσώπηση. Όμως σε κοινοβουλευτικά συστήματα όπως το δικό μας, η εκλογή βγάζει και κυβέρνηση. Εκεί η δημοκρατία οφείλει να δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ψηφίζει όποιον θέλει αλλά και να αποτρέπει όποιον δε θέλει να κυβερνήσει. Έτσι αποτράπηκε στην Αυστρία η εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου, έστω προσωρινά.

Μακροπρόθεσμα, μόνο ένα προεδρικό σύστημα μπορεί να φέρει την απλή αναλογική με ασφαλή τρόπο. Αυτό όμως θέλει  άλλου είδους αλλαγές και κυρίως πλατιές κοινωνικές συμμαχίες.

Κάνετε έστω κινήσεις σταθεροποίησης της κυβέρνησης για να εξισορροπήσετε την αλλαγή της απλής αναλογικής; Όχι.

Μειώνετε έστω το καλπονοθευτικό μπόνους στο μισό ώστε να το στηρίξουμε οι υγιείς δυνάμεις και να θέσετε και την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της;

Όχι, όχι και πάλι όχι.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως δε θέλετε περισσότερη δημοκρατία.

Δε θέλετε να λύσετε τα προβλήματα της χώρας αλλά να κερδίσετε μόνο επικοινωνιακούς πόντους. Θέλετε την εξουσία πάση θυσία.

Σε αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσει η Δημοκρατική Ευθύνη.