Υπουργός Τουρισμού

Συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με τον Υπουργό Τουρισμού του Σαν Μαρίνο κ. Federico Pedini Amati στην Αθήνα

Με θέμα την επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον ομόλογό του από το Σαν Μαρίνο κ. Federico Pedini Amati. «Συζητήσαμε για μία σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, καθώς και για τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αλλά και άλλων διεθνών φορέων», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης μετά το τέλος της συνάντησης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη αλλά και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρίας Βίκυς Λοΐζου, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: «Συμφωνήσαμε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία τουριστικής συνεργασίας. Μια συμφωνία – πλαίσιο, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κοινές προωθητικές δράσεις, να προσκαλέσουμε τους Έλληνες πολίτες να πάνε στο Σαν Μαρίνο και τους πολίτες του Σαν Μαρίνο να έρθουν στη χώρα μας και να προχωρήσουμε σε μία σειρά από καινοτόμες δράσεις συνεργασίας στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε με τον Υπουργό και με την κυβέρνηση του Σαν Μαρίνο σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να προσκαλέσει τον κ. Pedini στην 66η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στις αρχές Ιουνίου, στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται με στόχο τη συνεννόηση σε περιφερειακό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού του Σαν Μαρίνο κ. Federico Pedini Amati αποδέχτηκε την πρόσκληση και κάλεσε τον Έλληνα Υπουργό Τουρισμού να επισκεφτεί στο επόμενο διάστημα το Σαν Μαρίνο, επισημαίνοντας: «Πραγματοποίησα αυτήν την επίσκεψη με μεγάλη χαρά. Συνάντησα ένα συνεργάτη και ρεαλιστή Υπουργό, με τον οποίον, είμαι σίγουρος, ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας μεγάλα έργα. Σύντομα θα μοιραστούμε και θα υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τουριστικό τομέα. Θα επιστρέψω στην Ελλάδα τον Ιούνιο για τη Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και έχω ήδη διαβιβάσει στον κ. Θεοχάρη την πρόσκληση για την επίσκεψή του στο Σαν Μαρίνο». Αναφερόμενος στην Υφυπουργό Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Τουρισμού του Σαν Μαρίνο ανέφερε: «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με την Υφυπουργό Τουρισμού της Ελλάδας σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση».

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο κ Pedini συναντήθηκε ακόμη με την Πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου, με αντικείμενο την εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο πλευρών στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Επιπλέον εξετάστηκαν οι δυνατότητες διμερούς συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΤ και του Οργανισμού Τουρισμού του Σαν Μαρίνο (UST) τόσο στο πλαίσιο της European Travel Commission (ETC) όσο και στην Έκθεση EXPO Dubai 2020, που λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1η Οκτωβρίου 2021 – 31 Μαρτίου 2022.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κυρία Γκερέκου δήλωσε: «Μολονότι το Σαν Μαρίνο είναι ένα κρατίδιο, διαθέτει έντονη τουριστική και πολιτιστική ταυτότητα -καθώς προστατεύεται εξ’ ολοκλήρου από την UNESCO- και για το λόγο αυτό χαιρόμαστε που με τη σημερινή συνάντηση βάλαμε τις πρώτες βάσεις για τη συνεργασία μας σε θέματα κοινής προβολής των δύο χωρών. Σύντομα, οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα εξειδικευτούν σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των στελεχών των δύο Οργανισμών». Στη συνάντηση της κυρίας Γκερέκου με τον κ. Pedini συμμετείχαν ακόμα η Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ κυρία Σοφία Λαζαρίδου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού κ. Δημήτρης Σκούτας, ο Επίτιμος Πρόξενος του Σαν Μαρίνο στην Ελλάδα κ. Ευάγγελος Αντωνίου και ο Γενικός Επίτροπος της χώρας στην Έκθεση EXPO Dubai 2020 κ. Mauro Maiani.