Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αξία”

Μια κοινωνία που ασχολείται μόνο με το χθες δε μπορεί να βάλει στέρεες βάσεις για το μέλλον
«Το ύψος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε αποεπένδυση την ελληνική οικονομία, η ενίσχυση της απασχόλησης περνά αποκλειστικά από τις αλλαγές που προτείνουμε», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, για την πρόταση που παρουσίασε στη διαΝΕΟσις μαζί με τους Ν. Χριστοδουλάκη και Μ. Νεκτάριο.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που μας δίνεται για να επιλυθεί το ζήτημα, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος».

Για την υπόθεση της Novartis ζητά να βγουν όλα στο φως. «Η αργοπορία ισοδυναμεί με άρνηση απονομής της Δικαιοσύνης. Η σκανδαλολογία δε βοηθά. Μια κοινωνία που ασχολείται μόνο με το χθες, μόνο με το ποιος φταίει, μόνο με το τι συνέβη, είναι μια κοινωνία που δε μπορεί να βάλει στέρεες βάσεις για το μέλλον».

Δείτε το κείμενο της συνέντευξης:

Την Τετάρτη σε μια εκδήλωση της διαΝΕΟσις μαζί με τους Ν. Χριστοδουλάκη και Μ. Νεκτάριο παρουσιάσατε μια πρόταση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το χρέος. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτής της πρότασης;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε όταν ξεκινούσε η κρίση. Σήμερα έχουμε υψηλούς φόρους και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και έλλειψη επενδύσεων, μια αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας. Η δική μας πρόταση θεμελιώνεται σε τρείς άξονες. Ο πρώτος είναι η μεταφορά πόρων από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προς ένα ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες επενδύσεις που αφορούν στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Ο δεύτερος είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο με ταυτόχρονη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο 12%. Ο τρίτος είναι ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος με τη μεταφορά των πόρων από τη μείωση του αφορολόγητου στην ενοποίηση, απλοποίηση και μείωση των φορολογικών συντελεστών γύρω από το 20%. H ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων περνά αποκλειστικά από τις αλλαγές σε αυτούς τους τρεις άξονες.

Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το Σκοπιανό. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στο ζήτημα αυτό;

Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που μας δίνεται για να επιλυθεί το ζήτημα. Όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος. Πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάθεση και από τις δύο πλευρές – κυρίως από την άλλη πλευρά – ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές θέσεις στο Σύνταγμα και να στηριχθεί η σχέση μας σε όρους καλής γειτονίας και αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης. Περιμένω να δω αν αυτή η διαδικασία θα καταλήξει, αν θα έλθει μια λύση επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα. Μια λύση που πρέπει να υποστηριχθεί και να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό με στόχο την ενότητα και την αποδοχή της από όσο γίνεται ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Τι θα ήταν αυτό που θα σας οδηγούσε στο να κατέβετε στο συλλαλητήριο και τι ήταν αυτό που σας έκανε να μην κατέβετε;

Ένα συλλαλητήριο το οποίο «κατεβάζει» ετερόκλητα στοιχεία και ανθρώπους στον δρόμο θα μπορούσε από μια σκοπιά να είναι θετικό, υπό την έννοια ότι αυτοί οι άνθρωποι ενώνονται και αφήνουν πίσω τις διαφορές τους για έναν σημαντικό σκοπό. Από την άλλη πάντοτε τα συλλαλητήρια μετατρέπουν πολύπλοκα προβλήματα σε συνθήματα. Επομένως τίθεται εν αμφιβόλω αν μπορεί να βοηθήσει σε ένα τέτοιο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Κατανοώ όμως το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έτσι βοηθούν τη θέση της χώρας μας στη διαπραγμάτευση.

Παραμένετε ακόμη και σήμερα ανεξάρτητος. Δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε πολιτική στέγη, ειδικά όσο πλησιάζουμε σε εκλογές; Τι είναι αυτό που σας «φρενάρει»;

Το διάστημα που είμαι ανεξάρτητος βουλευτής μου έχει δοθεί η δυνατότητα να κρατήσω μια γραμμή μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και θα έπρεπε να υπάρχουν οι δομές και ο θεσμοί που να επιτρέπουν στους πολιτικούς αυτή τη στάση. Ζούμε σε ένα σκηνικό πόλωσης που επιτρέπει να ακούγονται οι ακραίες φωνές και λιγότερο οι φωνές της μετριοπάθειας. Ο χώρος του κέντρου που υπηρετώ πολιτικά συνθλίβεται σε μεγάλο βαθμό υπό αυτές τις συνθήκες.
Επομένως ψάχνω να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσω να συμβάλλω ώστε οι φωνές της μετριοπάθειας να ακουστούν περισσότερο.

Το Ποτάμι ευαγγελιζόταν το «νέο» και τελικά ενσωματώθηκε σε αυτό που λέμε «παλαιό» ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε την πορεία και τις επιλογές του;

Ήμουν από εκείνους που άσκησαν κριτική σε συγκεκριμένες επιλογές. Παρόλο που πίστεψα στο Ποτάμι και το υπηρέτησα με όσες δυνάμεις είχα, πρόδωσε και εμένα προσωπικά και τους ανθρώπους που το στήριξαν. Γι’ αυτό οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε. Παρότι χτύπησα εγκαίρως το καμπανάκι, εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως μια πορεία που άφησε τον κόσμο με μια πικρή γεύση.

Υπάρχει ένας πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση Novartis, μια έντονη σκανδαλολογία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου. Πώς το αξιολογείτε;

Πρώτον, όλα πρέπει να βγουν στο φως. Να τελειώνει γρήγορα αυτή η υπόθεση διότι η αργοπορία ισοδυναμεί με άρνηση απονομής της Δικαιοσύνης. Δεύτερον, έχει παραβιαστεί η θεσμική λειτουργία στη διαδικασία που έφερε την υπόθεση στο προσκήνιο προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ισχυρούς και αξιόπιστους θεσμούς. Τρίτον, η σκανδαλολογία δε βοηθά. Προφανώς και πρέπει να υπάρξει διαφάνεια ώστε να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όμως μια κοινωνία που ασχολείται μόνο με το χθες, μόνο με το ποιος φταίει, μόνο με το τι συνέβη, είναι μια κοινωνία που δε μπορεί να βάλει στέρεες βάσεις για το μέλλον.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα πολιτικό πρόσωπο από οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας με το οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Πλαστήρα, έναν πολιτικό που υπηρέτησε τη χώρα σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές. Έδωσε αυτά που μπορούσε να προσφέρει στον τόπο με έναν μετριοπαθή πολιτικό βίο σε μια εποχή που τα πάθη ήταν οξυμένα. Έφυγε από τη ζωή χωρίς να έχει κερδίσει τίποτε από την πολιτική. Πιστεύω ότι ήταν από τους εντιμότερους Έλληνες πολιτικούς που έχουν περάσει.

Τι εκτιμάτε και τι απεχθάνεστε στον Αλέξη Τσίπρα;

Είναι ένα νέος πολιτικός που έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να προέρχεται από κάποιο «τζάκι» ή να έχει κάποια πολιτική «προίκα». Αρνητικό θεωρώ το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την πόλωση και το διχασμό ως θεμιτά εργαλεία στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ένας σύντομος απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα σχέδιο το οποίο κλείνει – με τις επιταγές των Ευρωπαίων – τους λογαριασμούς της μεταπολίτευσης. Το έχει κάνει ταπεινώνοντας τους «αγανακτισμένους» και εξουδετερώνοντας τα κινήματα του «Δεν Πληρώνω», δηλαδή τα κινήματα που την έφεραν στην εξουσία. Αυτό που δεν έχουμε δει είναι μια διαφορά στη διακυβέρνηση. Βλέπουμε τον ίδιο νεποτισμό, την ίδια ρουσφετολογική – πελατειακή λογική, την ίδια προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού που τόσο πολύ έχουν στηριχθεί τα κόμματα του παρελθόντος για να διατηρήσουν τη θέση τους στην εξουσία. Κυβερνά με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μεθοδολογία με όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.