Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής

17-01-2016

Κε Θεοχάρη να υποθέσω ότι μετά τη νίκη του κ. Μητσοτάκη το Ποτάμι πλέον βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στη ΝΔ;


Είναι προφανές αυτό, καθώς ο νέος αρχηγός της ΝΔ έχει ένα πιο κεντρώο προφίλ από πολλά στελέχη του κόμματός του και ένα τέτοιο προφίλ είναι φύσει θελκτικότερο στους ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αποδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με το ίδιο του το κόμμα και με τις ακραίες φωνές του. Σας θυμίζω ενδεικτικά ότι το σύμφωνο συμβίωσης το υπερψήφισαν μόλις 19 από τους 75 βουλευτές της ΝΔ. Άρα αν αποφασίσει να κινηθεί στον χώρο του κέντρου ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα του κόμματός του. Είναι έτοιμος για αυτό; Και αν το πράξει είναι έτοιμο το κόμμα του; Μένει να το δούμε.

Σε κάθε περίπτωση αρκετοί πιστεύουν ότι το Ποτάμι βρίσκεται πλέον σε δυσχερέστατη θέση και ότι θα έχει νέες απώλειες στα ήδη χαμηλά ποσοστά του. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα;Νομίζω πως ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής ανακατάταξης και αναδιαμόρφωσης όλου του πολιτικού σκηνικού. Με απλά λόγια εκτιμώ ότι τα κόμματα όπως τα ξέραμε ως σήμερα τελειώνουν και η επακόλουθη περίοδος σύνθεσης είναι ante portas. Αυτό σημαίνει πως με το πέρας της διαδικασίας, το “κανονικό πολιτικό σύστημα” – εξαιρώ τα άκρα που θα συνεχίσουν να υφίστανται – πιστεύω ότι θα έχει το πολύ δύο με τρία πολιτικά κόμματα εντός Βουλής.

 

Δηλώσατε την Τρίτη ότι χρειάζονται άμεσες κινήσεις από το κόμμα σας χωρίς όμως να τις περιγράψετε. Στη θέση του κ. Θεοδωράκη τι θα κάνατε; Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άλωσης του χώρου του Ποταμιού κυρίως από την ΝΔ και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, το Ποτάμι πρέπει να συνδιαμορφώσει, κατά την άποψή μου, τον μεσαίο χώρο και μάλιστα αμέσως. Πώς θα γίνει αυτό είναι θέμα του επικεφαλής του κόμματος. Αλλά εκτιμώ ότι ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής.

Υπονοείτε την οικειοθελή αποχώρησή του ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού;


Το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο. Αυτό που λέω είναι απλό. Το Ποτάμι, ως έχει σήμερα, δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάκαμψή του αν δεν λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και διεύρυνσης του χώρου που εκπροσωπεί, προκειμένου μια νεά κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη να καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.

Αρα δεν πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεταρρυθμιστική κεντροαριστερή παράταξη όπως κάποιοι ισχυρίζονται. 

Γελάω όταν ακούω τα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Πως τι εννοούν όσοι  την υποστηρίζουν; Με την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος να βασιλεύουν; Με τις καθημερινές καρατομήσεις διακεκριμένων ανθρώπων για να αποκατασταθούν ημέτεροι και στελέχη του κόμματικού σωλήνα;  Με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει επενδυτές από το να έρθουν στην Ελλάδα, διώχνωντας τους υπάρχοντες; Κε Ζούλα, μεταρρυθμίσεις σημαίνει βαθιές και ουσιαστικές τομές. Ρήξη με συντεχνίες και συμφέροντα.Τίποτα από όλα αυτά δεν έχουμε δει το 12μηνο της αριστερής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά ο θλιβερός επίλογος της μεταπολίτευσης.Και έχει ήδη αποδείξει πως δεν έχει καμία δυνατότητα αποποίησης της ριζοσπαστικά αριστερής ταυτότητάς του και της στροφής του προς το κέντρο.

Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει μια διεύρυνση προς το κέντρο και κάνει είτε μια συνολική πρόταση στο Ποτάμι είτε και σε μεμονωμένα στελέχη του, διασφαλίζοντας την πολιτική σας αυτονομία μέσα στη ΝΔ, η θέση σας ποια θα ειναι; 

Νομίζω ότι είναι πρόωρη μια τέτοια ερώτηση και η συνεπακόλουθη απάντηση. Έχω όμως την άποψη πως ένα ορθολογικό κόμμα του κέντρου πλάι σε ένα ορθολογικό κόμμα της κεντροδεξιάς έχουν πολλά να προσφέρουν στην χώρα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση. Και θα σας εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι απλά το σύμπτωμα των βαθύτερων θεσμικών προβλημάτων της. Εκτιμώ λοιπόν ότι χρειάζεται ένας κεντρώος καταλύτης που θα προτάξει και θα επιβάλει όσα δεν πιστεύω ότι θα κατορθώσει μόνη της η σημερινή ΝΔ. Δηλαδή τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για την πλήρη αποσύνδεση των κομμάτων από το κράτος, την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την επιβολή της αξιοκρατίας παντού. Με απλά λόγια την μετατροπή της χώρας μας σε ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος.

Το ρόλο σας σε αυτό το νέο κεντρώο σχήμα που περιγράφετε πως τον βλέπετε;

Και αυτή η ερώτηση είναι πρόωρη. Ο καιρός θα δείξει.