Από το Βήμα της Βουλής

Τριτολογία στην Ολομέλεια για τον Π/Υ 2016: περάσατε νόμο για να καλύψετε τον κολλητό σας και στείλατε το λογαριασμό στον Ελληνικό λαό

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούσαμε τον κ. Παππά να μας εξηγεί το στρατηγικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τον οποίο τον έβαλε και τον ξανα-έβγαλε. Φοβερά στρατηγική κίνηση! Του συνιστώ να διαβάσει από τα πρακτικά την ομιλία μου για το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σας τράβηξε ο κ. Ντεζίρ το αυτί που βάλατε ΦΠΑ 23% στο μοσχάρι και κατέληξε στον ΟΠΑΠ, ο οποίος ζητάει 1 δις ευρώ πίσω από την ιδιωτικοποίηση επειδή του έχετε προκαλέσει ζημιά στο επιχειρηματικό του μοντέλο.

Ακούσαμε και τον κ. Φίλη, ο οποίος πράγματι μας τα είπε πάρα πολύ ωραία για τα υπαρκτά προβλήματα των παιδιών που δεν έχουν να φάνε. Των φτωχών, των αδυνάμων και των ανέργων. Συζητάμε έναν που κόβει δαπάνες ή τις κρατάει σταθερές σε Παιδεία , Υγεία, Πολιτισμό, που βάζει φόρους και κόβει συντάξεις. Αλλά όχι λιτότητας, δεν είναι προϋπολογισμός λιτότητας μας είπε η κ. Κασιμάτη, αλλά βάζει φόρους και κόβει συντάξεις.

Και πως είναι δυνατόν να διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα πως δια περιφοράς στο ΚΥΣΕΑ έδωσε 120 εκ. ευρώ έδωσε ανάθεση στην Boeing για 10 παμπάλαια Σινούκ, που πέταγαν στο Αφγανιστάν; Αυτά στη συνείδησή σας πως τα ενώνετε; Αυτό είναι το κόστος της επίσκεψης του κ. Kerry ή των δηλώσεών του; Έτσι θα λύσετε τα προβλήματα της ανεργίας; Εγώ δεν θα σας ξαναπώ Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα σας λέω Κυβέρνηση Lockheed-Martin Boeing. Αυτό είστε.

Απευθείας αναθέσεις 600 εκ. ευρώ την περίοδο αυτή τη στιγμή που κόβετε δαπάνες. Σας πονάει γιατί η κριτική είναι από τη συνείδησή σας, δεν είναι από εμένα.

Χθες μιλήσαμε για το σκάνδαλο των τραπεζών και ο κ. Τσακαλώτος μας προέτρεψε να ζητήσουμε συγγνώμη. Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν ζήτησε εξεταστική για την πώληση των μετοχών της Eurobank.

Ξεχνάει πως είναι ΥΠΟΙΚ του ΣΥΡΙΖΑ που τη ζήτησε. Ξεχνάει πως ως Βουλευτής ψήφισε την εξεταστική επιτροπή πριν το καλοκαίρι που είχε θέμα τα μνημόνια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άρα ο κ. Τσακαλώτος δεν ζήτησε την εξεταστική απλώς την ψήφισε. Με τέτοια ψέμματα αποξενώνετε τους ψηφοφόρους σας. Αυτούς που κρύβονται. …Αυτούς που πια δεν παραδέχονται πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο μεγάλο είναι το στρατηγικό σας πλεονέκτημα. Κοψοχέρης ψηφοφόρος έχει ξαναγίνει. Κοψοχέρη υπουργό είναι η πρώτη φορά.

Τότε με 300% – σε εκείνη της ανακεφαλαιοποίηση – αύξηση της τιμής θα μπορούσαμε- έστω και δύσκολα- να βγάλουμε τη χασούρα. Σήμερα θέλουμε 4200% για να βγάλουμε τα λεφτά που χάσαμε. Ούτε στο σινεμά δε συμβαίνουν αυτά.

Ας ανατρέξουμε όμως στην ιστορία του Τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Γιατί είναι η ιστορία της Ελληνικής διαπλοκής από το 60 έως σήμερα.

Περίοδος πρώτη. Μέχρι το 1981, έπρεπε να ξέρεις κάποιον στην κυβέρνηση ή τη χούντα για να πάρεις δάνειο. Τράπεζες και κόμματα  ένα πράγμα.

Περίοδος δεύτερη, ΠΑΣΟΚ. Επέκταση του μοντέλου. Χωρίς άκρες στο  κόμμα, δεν έβλεπες προκοπή. Να μη μιλήσουμε για την Αγροτική ή το κορυφαίο σκάνδαλο διαπλοκής πολιτικής- τραπεζών- ΜΜΕ, το σκάνδαλο Κοσκωτά. Κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες στο ίδιο κόλπο.

Θα έσκαγε η φούσκα. Το Ευρώ όμως μας έδωσε παράταση, και ήρθε η επέκταση των δανείων. Καταναλωτικά, στεγαστικά. Οι τράπεζες δάνειζαν με βάση μη δηλωμένα εισοδήματα, έκαναν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στα στεγαστικά η Blackrock λέει πως από τα 65δις τα 26δις είχαν εκταμίευση πάνω από το 90% της αξίας του ακινήτου. Εγκληματικό.

Τρία χτυπήματα ήρθαν να τις αποτελειώσουν. Το PSI κόστισε €38δις στις Τράπεζες, αφού πριν είχαν πιεστεί να αγοράζουν τα ομόλογα του Δημοσίου. Ο νόμος Κατσέλη βοήθησε περισσότερο τους έχοντες παρά τους παθόντες. Και τέλος το κίνημα “δεν πληρώνω” που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία, δημιούργησε προσδοκίες διαγραφής χρεών. Οι τράπεζες ήταν  κλινικά νεκρές.

Έτσι δόθηκαν 50δις για να σβήσουμε τις ζημιές. Δεν έγινε η κακή τράπεζα και  οι ζημιές δεν καθάρισαν γρήγορα.  Κλείσατε τράπεζες με πολλαπλάσιο κόστος. Και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ την Πανελλήνια (169 εκ. ήθελε πληρώσαμε 400 εκ.), όχι μόνο οι άλλοι συνεχίσατε την ίδια πολιτική. Η Probank  κόστισε 800εκ. ενώ χρειαζόταν 230εκ. και τα 150 εκ. είχαν βρεθεί από ιδιώτες.

Τα κακά δάνεια των τραπεζών που έκλεισαν πήγαν στην ΤτΕ και χάσαμε τα ίχνη τους. 8δις η Αγροτική, 4,5δις το ΤΤ, 2δις η Proton και όλες μαζεύτηκαν σε 4 συστημικές και την Αττικής.

Το 2014 πιάσαμε πάτο. Επιτέλους βλέπαμε κάποιο φως. Κόκκινα 70-80δις, καταθέσεις 180δις, ELA στο 0, αύξηση ΑΕΠ.

Και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελειώσει το έγκλημα: Κόκκινα δάνεια 110 δις ευρώ επίσημα, 130δις ανεπίσημα, καταθέσεις 125δις, ELA 80δις, ύφεση.

Ο Ντράγκι φθάνει να συνιστά στον κ. Βαρουφάκη να μην κάνει δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια.

Καταστροφή της οικονομίας,  Capital Control και οι τράπεζες χρειάζονται 15δις. 15 δις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερχόμαστε στη διαδικασία που εσείς και οι Τράπεζες επιλέξατε. Μας το είπε ο κ. Ντράγκι. Πάλι αφήσατε τα δάνεια, μέσα στις παλιές τράπεζες κάνοντας νέα ανακεφαλαιοποίηση πιθανή. Για να εμπλακείτε στη διαχείρισή τους;

Καθυστερείτε τη διαπραγμάτευση, σας πιάνει η Πειραιώς στον ύπνο με το Book building στις 4 Νοεμβρίου. Τρέχετε και δεν προλαβαίνετε. Μας το χρυσώνετε με τα ψέματα περί θύματος της ίδιας της επιτυχίας σας. Ο ίδιος Υπουργός το είπε. Υπάρχει θύμα; Ναι. Ο Ελληνικός λαός.

Εξαιρείτε 58δις ομόλογα λόγω δημοσίου συμφέροντος – πράγματι – και 14δις για τον αναβαλλόμενο φόρο – πράγματι. Όμως δεν εξαιρείτε τα 2,3δις προνομιούχες μετοχές. Γιατί;

Οι εξαιρέσεις στα άλλα δύο ήταν γιατί αν έμπαιναν να σώσουν τις τράπεζες πάλι θα πληρώνονταν από τον φορολογούμενο. Έτσι δεν ισχύει όμως και για τις προνομιούχες μετοχές; Γιατί αφήσατε απέξω τα 72 δις και δεν βάλατε τα 2,3 δις;

Τα ερωτήματα αμείλικτα. Γιατί Book building και όχι διαδικασία ενσώματης λογιστικής αξίας; Γιατί αργήσατε στις διαπραγματεύσεις. Μας είπατε πως 50 μέρες δεν φθάνουν (non-paper Δραγασάκη). Ενώ το 2014 στην Eurobank η διαδικασία της ενσώματης λογιστικής αξίας έγινε σε 25 μέρες. Άρα ψέματα.

Το επιλέξατε γιατί τα funds σας είπαν πως με την καταστροφή της οικονομίας που φέρατε δεν θα δέχονταν μεγαλύτερες τιμές από αυτές. Δεν θα έβαζαν χρήματα. Αυτά τον ζουρνά και εσείς χορεύατε τσιφτετέλι. Αυτό χορεύατε, τσιφτετέλι στο τι σας είπαν τα funds.

Γιατί όχι κατώτατη τιμή πώλησης (reserve price); Για τον ίδιο λόγο. Στις 2 Δεκεμβρίου ο κ.  Σταθάκης στη Βουλή παραδέχτηκε πως εάν η κυβέρνηση είχε θεσπίσει κατώτατη τιμή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές που υπέστη το Δημόσιο και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι.

Τσιφτετέλι.

Κόψατε τις προσφορές κάτω από 100.000. Έτσι πήρατε χαμηλότερες τιμές από ότι μπορούσατε. Όμως όπως αποδεικνύει η Εθνική που βρήκε εύκολα 300εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να βρεθούν περισσότερα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για δημόσιο χρήμα (που πάνε στο χρέος) αλλά κυρίως θα παίρνατε καλύτερες τιμές.

Χαίρεστε που οι προνομιούχες μετοχές δεν κουρεύτηκαν τόσο. Βέβαια περιμένουμε την Υπ. Απόφαση, τη Δευτέρα, η οποία θα λέει 70% κούρεμα στις προνομιούχες μετοχές της ΕΤΕ. Καλύτερα να χαρείτε όταν πάρετε το 12% κουπόνι που είναι απλήρωτο από το 2013.

Με τον 4340 δώσατε τη δυνατότητα να αποδεχτεί το ΤΧΣ την τιμή. Με τον 4346, το υποχρεώσατε να τη δεχτεί. 20 ημέρες μετά. Γιατί; Τι λέει η έκθεση της Rothschild για την εύλογη τιμή; Οι πληροφορίες – και τις διασταύρωσα – λένε πως δεν αναφέρει εκτίμηση, τίποτα για εύλογη τιμή. Έχω κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφου και περιμένω.

Γιατί υποχρεώσατε το ΤΧΣ να δεχθεί οποιαδήποτε τιμή χωρίς κατώτατο όριο; Γιατί δέσατε τα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου; Θα σας πω.

Η Διοίκηση του ΤΧΣ φοβάται την ευθύνη. Τότε όμως να πληρώνονται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, τον μέγιστο μισθό του Γενικού Γραμματέα 4650 τον μήνα όχι 100 και 200 χιλιάδες, για να μην δέχεται να πάρει καμία ευθύνη. Αν ο κ. Μιχελής που απορρίφθηκε από τον SSM για την Εθνική Τράπεζα ως ανεπαρκής και  εσείς τον βάλατε μέτοχο της Εθνικής με το να τον βάλετε στη Διοίκηση του ΤΧΣ δεν αντέχει τις ευθύνες, να παραιτηθεί. Όχι να βάζει τον Υπουργό να τον καλύπτει. Ή να παίρνει μισθό χαρτογιακά, ή να παραιτηθεί ή να παραιτηθείτε εσείς που τον καλύπτετε.

Περάσατε  νόμο για να καλύψετε τον κολλητό σας και στείλατε το λογαριασμό στον Ελληνικό λαό.

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Δικό σας σκάνδαλο.

 

Παρέμβαση: