Από το Βήμα της Βουλής

Πρωτολογία στην Ολομέλεια για τον Απολογισμό και Γενικό Ισολογισμό του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους

κ.κ. Συνάδελφοι

Μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένη να κλείνει τις οικονομικές της καταστάσεις στο τέλος της χρήσης και να τις εγκρίνει εντός τριμήνου. Έτσι γίνεται σωστή παρακολούθηση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας και αποδίδονται ανάλογα τα εύσημα ή οι ευθύνες, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις για την πορεία της εταιρείας.

Αν δούμε τους εαυτούς μας ως τη γενική Συνέλευση μιας μεγάλης εταιρείας και για τους σκοπούς του ισολογισμού αυτό θα έπρεπε κάνουμε, τότε καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε τις οικονομικές καταστάσεις για μια περίοδο όπου υπήρχε διαφορετικό ΔΣ και μια άλλη εταιρική πολιτική. Τι δείχνει όλη η διαδικασία; Ότι για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος κινείται τόσο αργά που οι διαδικασίες χάνουν πια το νόημά τους, γιατί οι πράξεις μας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού από την ίδια την πραγματικότητα. Και ρωτάω όλους τους συναδέλφους της τότε και της τώρα συμπολίτευσης: ο Απολογισμός και Ισολογισμός του 2013 είχε υποβληθεί στη Βουλή από τον Οκτώβριο του 2014. Γιατί το συζητάμε σήμερα, 13 μήνες μετά; Α ναι: γιατί είχαμε εκλογή Προέδρου δημοκρατίας και μετά εκλογές, μετά  δημιουργική ασάφεια, διαπραγμάτευση χωρίς τέλος, και δημοψήφισμα, κλείσιμο τραπεζών, και ξανά εκλογές. Πού καιρός για τα «λιγότερο σημαντικά». Ήδη πριν λίγο ακούσαμε τον Υπουργό να θεωρεί λιγότερο σημαντική την παρουσία του στη Βουλή.

Ας είναι: Ποτέ δεν είναι αργά να πάρουμε μαθήματα από τις πράξεις και τις παραλείψεις του παρελθόντος, αρκεί βέβαια να μην βλέπουμε μόνο τα νούμερα και μετά τα ξεχνάμε και να προχωράμε στα επόμενα, αλλά να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα και να επαναλαμβάνουμε τα θετικά.

Το 2013 λοιπόν από δημοσιονομικής πλευράς, ακόμα και ο πιο επιφυλακτικός κριτής δε μπορεί να το χαρακτηρίσει κακό. Θα μου επιτρέψετε ως πρώτο μάθημα για το μέλλον, να αναφερθώ στα φορολογικά έσοδα της χρονιάς εκείνης, όπου έγινε μια μεγάλη και ειλικρινής προσπάθεια και μέσα από συστηματική δουλειά επιτεύχθηκαν μια σειρά στόχων: όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι. Σε σχέση λοιπόν με τον Προϋπολογισμό του 2013 τα έσοδα από φόρους εισοδήματος ήταν στο 107,9%, εκ των οποίων οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν στο 168% σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ενώ το ΕΕΤΗΔΕ, εισπράχθηκε σχεδόν στο 100% του Προϋπολογισμού. Η είσπραξη των άμεσων φόρων συναρτάται ευθέως με την αποδοτικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών: Η σύγκλιση στόχων και αποτελεσμάτων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποδεικνύει τη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού. Υπάρχουν βέβαια και μια σειρά από αστοχίες, με την υστέρηση στους έμμεσους φόρους να είναι στο 4%, γεγονός όμως που έχει να κάνει περισσότερο με τη γενικότερη πορεία της αγοράς και της κατανάλωσης. Και εκεί ίσως, να έπρεπε να κάνουμε και εμείς περισσότερα.

Που βρισκόμαστε σήμερα, δύο χρόνια μετά και αφού έγινε τότε εκείνη η προσπάθεια; Σύμφωνα με το οριστικό δελτίο εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα υστερούν κατά 2,0 δις σε σχέση με το στόχο εννεαμήνου, δηλαδή έχουμε υστέρηση της τάξης του 5,6% έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσχέδιο Π/Υ 2016 (οι οποίες ήδη έχουν επικαιροποιηθεί προς τα κάτω). Αλλιώς θα είμασταν σε πάνω από 4 δις υστέρηση. Το Γραφείο του Π/Υ της Βουλής εντοπίζει υστέρηση 0,33 δις ή 1,1% στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, με το μεγαλύτερο μέρος να οφείλεται σε υστέρηση του Φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Αντίστοιχα και τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Αντί να δηλαδή να προχωράμε μπροστά, να διατηρούμε τα θετικά και να διορθώνουμε τις ελλείψεις, υπαρκτές και το 2013 είμαστε «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ή μάλλον στην περίπτωσή μας «κάθε πρόπερσι και καλύτερα». Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση επειγόντως.

Και ας μην μας πει πάλι η κυβέρνηση ότι η υστέρηση αυτή ήταν εξαιτίας της «διαπραγμάτευσης» και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Είστε υπεύθυνοι και για το είδος της διαπραγμάτευσης και για τα αποτελέσματά της και για την πρόκληση όλων των εκλογικών αναμετρήσεων. Εξάλλου ο στόχος είναι η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο, η κρατική μηχανή να κάνει τη δουλειά της χωρίς να επηρεάζεται από εκλογές και πολιτικές διαδικασίες. Εσείς όμως κάνατε αυτό ακριβώς: Χρησιμοποιήσατε τους μηχανισμούς και τους θεσμούς ως όπλο στο πολιτικό σας παιχνίδι και θα δούμε πώς θα μαζευτούνε οι στόχοι ως το τέλος του χρόνου, αλλιώς θα έρθουν δύσκολες μέρες για τον κόσμο.

Και εξάλλου, αυτό πιστεύετε. Ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να υπηρετεί τους πολιτικούς σκοπούς όχι καλώς αλλά κακώς ευνοούμενα. Το βλέπουμε παντού: ΕΛΠΕ, εποπτευόμενοι φορείς, νοσοκομεία κλπ. Κατήγγειλα χτες την κομματοκρατία σας, αφού διορίσατε στην Ελληνικό ΑΕ, θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, την πρώην σύζυγο και συνέταιρο σε τεχνικό γραφείο του Δ/ντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.  Αυτά δεν πρέπει να γίνονται. Σταματήστε τα. Έχουμε αξιόλογα βιογραφικά. Αξιοποιήστε τα. Ανοιχτείτε στην κοινωνία και δεν θα χάσετε.

Δεύτερο μάθημα για το μέλλον: Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ο αρμόδιος θεσμός διατυπώνει επανειλημμένα μια σειρά από επιφυλάξεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται από έτος σε έτος. Και αν θεωρήσουμε ως ορθό το ρητό «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», τι λέει άραγε για τη σοφία του ελληνικού κράτους η επανάληψη των ίδιων λαθών και παραλείψεων επί σειρά ετών; Το ΠΔ 115 που ορίζει τον τρόπο σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του ελληνικού κράτους είναι κείμενο του 2011. Σήμερα κλείνει το 2015 και ακόμη δεν έχει καταρτιστεί μητρώο παγίων του ΕΔ. Δεν ξέρουμε τι και γιατί μας ανήκει, πόσο τιμάται και το κυριότερο: αν οι τιμές στις οποίες πουλάμε περιουσιακά στοιχεία είναι οι ορθές. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε την πραγματική περιουσία του ελληνικού λαού και έτσι αφήνουμε χώρο είτε σε πώληση περιουσιακών στοιχείων αντί «πινακίου φακής», είτε σε φωνές που μιλάνε για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» χωρίς κανένα στοιχείο, αλλά μόνο για λαϊκή κατανάλωση και άρα ουσιαστικά συγκαλύπτοντας τα πραγματικά σκάνδαλα.

Τι άλλο μας επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο; Ότι επαναλαμβάνεται διαχρονικά η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών κυρίως των φορέων υγείας, οι οποίες καλύπτονται με επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζονται διαχρονικά οι αιτίες που προκαλούν τη δημιουργία τους. Και το αποτέλεσμα: ο Ευαγγελισμός είναι στα όρια της λειτουργίας του. Ότι πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους, ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι πρέπει οι επισφαλείς απαιτήσεις να προσδιορίζονται και να αποτυπώνονται με βάση την πιθανότητα αθέτησης και να διακρίνονται σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, ότι πρέπει να ελέγχονται στενότερα οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης ώστε να μην επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός για την κάλυψή τους.

Ορίστε κάποια από τα ισοδύναμά σας κ.κ. της Συγκυβέρνησης. Μόνο που είναι ισοδύναμα που θέλουν δουλειά. Πεδίο δόξης λαμπρό για εσάς να έρθουμε κάποια στιγμή (ας ελπίσουμε όχι σε 2 χρόνια), να κάνουμε τον απολογισμό της δικής σας εφαρμογής του Προϋπολογισμού και να έχουν μειωθεί οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να βλέπουμε όλοι τα θετικά αποτελέσματα της διακυβέρνησή σας.

Έως τότε βέβαια θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε. Και θα αμφιβάλουμε γιατί τα σημάδια γύρω μας δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Τα γράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα διαβάσαμε και στο Δελτίο Οικονομικών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα το 2015 γύρισε πίσω στην αβεβαιότητα και τα σημάδια μιας ισχνής ανάπτυξης εξαφανίστηκαν. Μας το είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ χθες. Για το 2015 αναμένουμε ύφεση της τάξης του 1,4%, το 2016 περαιτέρω ύφεση 1,3% και μόνο το 2017 επιστροφή σε ανάκαμψη 2,7% εάν εφαρμοστούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Τι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα; Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την αγορά και η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όχι να είναι σε κίνδυνο τα κονδύλια του ΟΕΑΔ του οποίου όπως διαβάζουμε σήμερα τελειώνουν τα χρήματά του.

Τι μπορεί να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την εικόνα; Η αδυναμία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η αδυναμία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Και ενώ σήμερα έπρεπε να έχετε κλείσει τα πρώτα προαπαιτούμενα και να βαδίζουμε προς την εκταμίευση της δόσης και την ταχεία ανακεφαλαιοποίηση, εσείς ακόμα υποτίθεται συζητάτε για τα κόκκινα δάνεια: Με τι σενάριο; Ποιες προτάσεις; Προτάσεις υπάρχουν και σας τα λέμε συνεχώς. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Μη διανοηθείτε να θέσετε σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση και τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Μη διανοηθείτε να πλειστηριάσετε πρώτη κατοικία χωρίς συγκατάθεση δανειολήπτη. Όποιος δεν μπορεί να πληρώνει τη δόση του σύμφωνα με την ανάλυση των εύλογων δαπανών και δεν του περισσεύει κάτι να πληρώνει θα πρέπει να προστατευτεί. Όποιου του περισσεύει κάτι να το δίνει για το δάνειο, το υπόλοιπο ποσό να παγώνει για να του χαρίζετε σταδιακά αν είναι τακτικός και συνεπής στις δόσεις του.  Όχι τυχαία νούμερα εισοδηματικά και περιουσιακά. Δώστε και άλλες επιλογές εκτός από αυτές που έδωσα σύμφωνα με όσα είναι στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δώστε λύση πραγματική.

Αυτά κύριοι της κυβέρνησης είναι αποκλειστική ευθύνη σας να τα υλοποιήσετε ή να τα αποφύγετε. Σας τα είπαν όλοι από τον πιο καλοπροαίρετο σύμμαχο, έως τον πιο επιφυλακτικό αντίπαλο. Δεν έχετε δικαιολογίες.

Στην πρώτη φορά Αριστερά καταστρέψατε τα δειλά σημάδια ότι οι κόποι του ελληνικού λαού είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Καταστρέψατε μαζί και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη φορά Αριστερά μαζί με την καταστροφή του παράλληλου προγράμματος, θα καταστρέψετε τα όσα εσείς οι ίδιοι μας φέρατε και υποσχεθήκατε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχετε πάρει τον ηλεκτρολογικό πίνακα της Ελλάδας και κατεβάζετε μία μία τις ασφάλειες.

Κάτω τα δημόσια ΙΕΚ. Έκλεισαν.

Κάτω τα νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής. ΄Τεράστια προβλήματα

Κάτω τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Διαβάζω ότι τελειώνουν

Κάτω ότι ο Ευαγγελισμός είναι στα όριά του από υλικά και προσωπικό.

Κάτω τα σπίτια των ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν.

Κάτω τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Κάτω οι αγρότες που είδα στην επαρχία και είναι αόρατοι.

Κάτω οι άνεργοι που δεν βλέπουν να ανοίγουν οι δουλειές.

Κάτω οι εργαζόμενοι που ζουν στη συνεχή ανασφάλεια.

Πού είναι η ανάταση που υποσχεθήκατε; Το ότι ψηφίζουμε ναι στον Απολογισμό και τον Ισολογισμό δε σημαίνει ότι δεν βλέπουμε έντρομοι την αποτυχία σας.