Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή των φαρμακαποθηκών

Με οικονομική καταστροφή απειλείται ο κλάδος των φαρμακαποθηκών, ο οποίος απασχολεί περίπου 3,5 χιλιάδες εργαζόμενους, εξαιτίας του προβλήματος με τις χρήσεις γης σε εφαρμογή του Ν. 4269/2014 που τις υποχρεώνει να μεταφερθούν εκτός πόλεων.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι η φαρμακαποθήκη σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας αποτελεί εμπορικό κατάστημα το οποίο περιέχει χώρο παραλαβής και ελέγχου φαρμάκων, αποθηκευτικό χώρο, λογιστήριο και γραφεία διοίκησης, ενώ οι χώροι συνολικά διαθέτουν φυσικό και τεχνητό φωτισμό, κλιματισμό, αερισμό και αποχέτευση. Σε καμία δε περίπτωση δεν είναι υπόγειος χώρος, δεν παράγει απόβλητα και οσμές με συνέπεια να μην κατατάσσεται στις παραδοσιακές αποθήκες.

Επειδή η λειτουργία των φαρμακαποθηκών εντός των πόλεων δεν αντιβαίνει στην φιλοσοφία του νόμου περί χρήσεων γης, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν υφίσταται πρόθεση να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι χρήσεις γης για αποθήκες και χονδρεμπόριο με δεδομένο ότι αποτελούν επιχειρήσεις ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν εμπίπτουν στο κλασικό χονδρεμπόριο.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:ΕΡΩΤΗΣΗ – Υπουργείο Περιβάλλοντος-Φαρμακαποθήκες