Ανακοινώσεις, Άρθρα

Οι δεσμεύσεις υπάρχουν για να τηρούνται

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Βραδυνή

Διερωτώμαι γιατί αποτελεί έκπληξη για ορισμένους η δυναμική τάση που εμφανίζει η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Απεναντίας, φοβάμαι πως, όσοι απορούν με την αποδοχή της κυβέρνησης και της παράταξής μας, κατά βάθος υποτιμούν την ικανότητα του ελληνικού λαού να κρίνει και να αξιολογεί.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν ότι οι δεσμεύσεις υπάρχουν για να τηρούνται.

Αποδεικνύουν ότι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα δεν είναι αφηρημένες έννοιες, γράμμα κενό, -και αυτό ακριβώς αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου ομοβροντία κρίσεων, μια λαίλαπα οικουμενικών διαστάσεων, στην οποίαν περιλαμβάνεται η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του τιμαρίθμου.

Κάθε φορά, λοιπόν, που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητούν τις απόψεις των Ελλήνων, προκύπτει η αναγνώριση των προσπαθειών και η επιβράβευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας, φυσικά, από τον πλέον κρίσιμο τομέα, την οικονομία. Θα έλεγα ότι ο πρώτος λόγος για τη δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι η συνετή οικονομική διαχείριση, σε συνδυασμό με καίριες, στοχευμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις, ο οποίες δεν αποσταθεροποιούν ούτε την αναπτυξιακή πορεία της εθνικής οικονομίας, ούτε την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών.

Η χειροπιαστή και σημαντική μείωση της ανεργίας, η ανακούφιση των παραγωγικών τάξεων από την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, η έμπρακτη ενίσχυση του επιχειρείν και της ανάπτυξης, η προσέλκυση επενδύσεων έχουν θέσει την Ελλάδα σε έναν «ενάρετο κύκλο» αντοχής και ευημερίας.
Ως δεύτερο παράγοντα της δημοσκοπικής επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας θα υποδείκνυα την άριστα σχεδιασμένη δέσμη μέτρων οικονομικής βοήθειας, προς τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση στους καιρούς που διανύουμε και ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι το πώς θα επιτευχθούν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι -δηλαδή η αποτελεσματική προστασία των πολιτών από το τρέχον κύμα ακρίβειας, χωρίς όμως να επηρεαστεί η πρόοδος προς τους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως πχ η δημιουργία προϋποθέσεων φθηνής στέγασης για τους νέους.
Το τρίτο στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγεί τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις είναι, σαφέστατα, το άλμα γοήτρου που έχει επιτύχει η Νέα Δημοκρατία με την εξωτερική της πολιτική.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει το status του πλέον αξιόπιστου πόλου στη Νότια Ευρώπη για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Οι επανειλημμένες ενέργειες του πρωθυπουργού εκθέτουν ακαριαία τον παραλογισμό και την εχθροπάθεια της Τουρκίας, ενισχύοντας το κύρος της πατρίδας μας.

Βεβαίως, σε όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να προστεθεί η διάχυτη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «ευτυχώς που μέσα σε τόσα δεινά δεν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πολίτες έχουν εμπεδώσει πλήρως πλέον ότι ένα πισωγύρισμα στον τυχοδιωκτισμό, την απέραντη επιπολαιότητα του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ο απόλυτος εφιάλτης.

Παρεμπιπτόντως, εάν στον ΣΥΡΙΖΑ παραξενεύονται με τη δημοσκοπική ισχύ της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις δηλώσεις του αρχηγού τους. Πρόσφατα, λέγοντας απερίφραστα σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ότι «αν είχα να μοιράσω 50 δισ., θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ» ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι θεωρεί τον ελληνικό λαό σαν μια μάζα ψήφων προς εξαγορά. Πρόκειται για μια κατάφωρη και σκανδαλώδη υποτίμηση, μια ασυγχώρητη προσβολή των Ελλήνων από τον πρώην πρωθυπουργό. Αλλά αυτός ήταν πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να είναι:

Μια παράταξη που επενδύει αποκλειστικά στην καταστροφολογική ρητορική (στην οποίαν προστίθεται πρόθυμα η μονοδιάστατη επίθεση του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ). Ένα κόμμα που έχει πάρει διαζύγιο από τον ορθολογισμό, προτιμώντας να ασκεί ανερμάτιστη και έξαλλη κριτική κατά πάντων, χωρίς να πτοείται από το γεγονός ότι συχνά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλληλοαντικρουόμενες. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: α) Τον περασμένο χειμώνα, λόγω της κακοκαιρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή φώναζε γιατί έκλεισαν τα σχολεία και την αμέσως επόμενη ημέρα φώναζε ακόμη περισσότερο γιατί δεν έκλεισε όλο το δημόσιο! β) Οι αντιδράσεις στην κατασκευή σταθμού μετρό στα Εξάρχεια, ενθαρρύνονται συστηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ήταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτή που αποφάσισε την κατασκευή του σταθμού το 2017.
Συμπερασματικά, ακόμη και με μια πρόχειρη ανάλυση, φαίνεται πως η δημοσκοπική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο θα εξακολουθήσει αλλά και θα ενισχυθεί μέσα στον επερχόμενο χειμώνα και έως τις επόμενες εκλογές.

Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται με σύνεση, σε διαρκή επαφή με το λαό και τις πραγματικές ανάγκες του, όπως έκανε από την επαύριο της εκλογικής νίκης, το 2019, έως σήμερα. Γι’ αυτό και η, τόσο εθνικά αναγκαία, κυβερνητική σταθερότητα θα επιτευχθεί με την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Διαψεύδοντας πανηγυρικά τις εξ επαγγέλματος «Κασσάνδρες» που πασχίζουν να διαστρεβλώσουν τα προφανή.