Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης πιστεύει ότι η συμφωνία ήταν μια καλή εξέλιξη, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ναυαγίου, αλλά δεν βλέπει προοπτικές να πάρει μπροστά η οικονομία. Αντίθετα, θεωρεί ότι θα βρισκόμαστε σε μνημονιακή εποπτεία για χρόνια και ότι δεν θα δούμε άσπρη μέρα, εάν δεν μειωθούν οι φόροι.
Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις στο Eurogroup;
«Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, σίγουρα. Η συμφωνία επιτρέπει στην οικονομία να προχωρήσει παρακάτω, συμβάλλει στην αποτροπή ατυχήματος αλλά να μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνει και κάποια χρήματα. Η δόση των 8,5 δις, από τα οποία τα 7 δις θα πάνε στην αποπληρωμή της ΕΚΤ, θα ξαναφέρει κάποια ρευστότητα στην οικονομία που ασφυκτιά τους τελευταίους μήνες.
Ομως περιμέναμε τόσους μήνες -από το φθινόπωρο- για να ολοκληρωθεί μια «περήφανη διαπραγμάτευση» που θα μπορούσε να κλείσει με τους ίδιους ή παρόμοιους όρους το 2016. Για αυτή την αβελτηρία πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση στους πολίτες. Υπάρχουν και όρια στους ανούσιους επικοινωνιακούς τακτικισμούς.
Βλέπετε να διαμορφώνονται συνθήκες που θα ευνοήσουν την οικονομία να πάρει μπροστά;
Οχι μόνιμα και ουσιαστικά. Στην πραγματικότητα θα κινούμαστε στον βάλτο της στασιμότητας για χρόνια, με τις δημοσιονομικές αλυσίδες που συμφώνησε η κυβέρνηση βαριές, με τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό και με τον υπόλοιπο κόσμο σε απόγνωση. Η κατάσταση δε θα βελτιωθεί αν δεν μειώσουμε τους φόρους άμεσα.
Σε όσους θα σπεύσουν να ρωτήσουν αν αυτό είναι εφικτό, θα απαντήσω πως η μελέτη που έκανα για το φορολογικό στο πλαίσιο ευρύτερων προτάσεων για το πλεόνασμα και το ασφαλιστικό, αποδεικνύει πως αν θέλουμε, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές στο 20% αύριο, όχι σε ένα μακρινό και άπιαστο μέλλον.
Συμφωνήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα με ορίζοντα 2060. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπεία στη χώρα θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση για δεκαετίες;
Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μόνιμο μνημόνιο. Η χώρα δεσμεύτηκε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060 θέτοντάς μας σε καθεστώς μόνιμου μνημονίου για τα επόμενα 43 χρόνια! Η κυβέρνηση μας έδεσε δημοσιονομικά, απέτυχε να κερδίσει κάτι χειροπιαστό για το χρέος, πήρε αόριστες υποσχέσεις για στήριξη της εξόδου της στις αγορές και θα ρίξει το βάρος, όπως μας λένε τώρα οι υπουργοί, στην ανάπτυξη. Φοβάμαι ότι αν πετύχει όσα «πέτυχε» στα άλλα δύο, τα πράγματα είναι δυσοίωνα για τη χώρα.